keskiviikko 26. helmikuuta 2020

Picasson muusa

Pablo Picasso: Portrait of Dora Maar, 1937. 

Kaiken muun (täällä) lisäksi valokuvaaja Dora Maar (1907-97) oli alle 30-vuotiaana häntä 26 vuotta vanhemman Pablo Picasson ystävä, innoittaja ja rakastaja. Suhde toimi kymmenen vuotta, vaikka myös Marie-Therese Walter (1909-77) - Picasson vuonna 1935 syntyneen Maya-tyttären äiti - oli edelleen mukana kuvioissa. Olga-vaimon lisäksi...

Vuonna 1944 Picasso jätti Dora Maarin tutustuttuaan uuteen muusaan, nuoreen taideopiskelijaan Francoise Gilotiin. Erottuaan Maarista Picasso ei ollut naisen kanssa enää tekemisissä, mikä oli Doralle vaikeaa ja mm. pahensi hänen masennussairauttaan. 

Picasson ja Maarin suhteen aikana Picasso maalasi naisesta kymmeniä muotokuvia, joista kuuluisin lienee Weeping Woman vuodelta 1937. Samana vuonna Dora Maar puolestaan ikuisti valokuviinsa Picasson työskentelyä Pariisissa, kun tämä maalasi yhtä tunnetuimmista töistään, valtavaa sodanvastaista seinämaalausta Guernica. Nykyään tämä jättityö on espanjalaisen Picasson toivomuksesta Madridin Reina Sofia -museossa. 

Aiemmin Dora Maar on ollut tunnettu lähinnä Picasson muusana. Onneksi tämä Pariisista Lontooseen siirtynyt, ja edelleen Los Angelesiin jatkava valokuvanäyttely tuo upeasti näkyville Dora Maarin oman taiteellisen lahjakkuuden ja kunnianhimon (täällä).

Valokuvaaja Man Ray: Dora Maar, 1936

Picasson ”muotokuvia” Dora Maarista.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä silmäin ilosta ja tietoiskusta! Picasso on aina piristävä, mutta tämä Dora Maar ja hänen uskomattoman kauniit kuvansa olivat minulle uutta, - päivän jyvä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos sait iloa postauksistani - ja lisäinfoa :):)

      Poista