perjantai 7. helmikuuta 2020

Lumikelloista hiilijalanjälkeen

Lumikelloja Punavuoren puistikossa.

Tiukasti keväässä kiinni ollaan edelleen - auringonpaistetta ja lumikelloja. Mieltä se piristää, mutta toisaalta lämpö, lumettomuus ja aikaiset kevätkukat pistävät mummin miettimään ilmaston muutosta ja omaa hiilijalanjälkeään. Se taas nostaa syyllisyyttä siitä, miten vähän olen vielä valmis muuttamaan omia tapojani ilmastoystävälliseen suuntaan.

Asiaa pohtiessani päädyin Greenpeacen sivuille, josta  löytyi mm. Viisi arkista ilmastotekoa:
 • Matkusta ilmastoystävällisesti.
 • Syö enemmän kasviksia ja heitä pois vähemmän.
 • Säästä energiaa, esim lämmitys.
 • Käytä valtaasi, esim vaalit, taloyhtiöt.
 • Kuluta vähemmän.
Listaa lukiessani ajattelin, että hyvinhän tässä pärjätään ja ilmastotekoja tulee tehtyäkin. Mutta listan ympäripyöreys helpottaa itsensä huijaamista. Asiasta innostuneena päätin kokeilla netistä löytyviä ilmastolaskureita. WWF:n laskuri vaikuttaa turhan monimutkaiselta - sopinee ilmastoasioihin jo hyvin perehtyneille, ei tällaisille uusinnokkaille. 

Onneksi löysin Sitran lyhyen, nopean ja yksinkertaisen elämäntapatestin (täällä) ja täytin sen rehellisesti. Tuomio oli karua luettavaa: hiilijalanjälkeni on yli 12.000 kg Co2e, kun se testin tehneillä keskimääräärin on vähän yli 7.000. Etenkin oma auto, lentomatkailu, ravintolassa syönti sekä juustojen ja maitotuotteiden runsas käyttö näyttivät lisäävän hiilijalanjälkeäni.

Pistää mummin miettimään lumikellojen ja lapsenlasten tulevaisuutta.

5 kommenttia:

 1. Kiitos herättävästä linkistä.
  Ihme ja kumma, että sain omaksi hiilijalanjäljekseni vain 6 700 kg CO₂e!

  VastaaPoista
 2. innostuin myös tekemään Sitran ilmastotestin, tiedän eläväni hyksinkertaista luonnonläheistä elämää, mut silti tulos hieman yllätti:
  Hiilijalanjälkesi
  3 400kg CO₂e
  No nyt ainakin voin hyvillä mielin jatkaa matkalaukkujen pakkaamista;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne toiset... Mutta olinpahan rohkea kun uskalsin julkaista omat ”häpeällisen” korkeat lukemani. Tiedänpähän nyt että pienentämisen paine ja tarve on suuri.

   Poista
 3. Mulla sama, hiilijalanjälki yli 10000 kg. Jotenkin masentavaa, sillä itse luulen olevani hyvinkin maltillinen kuluttaja, matkustaja ja suosin kasvisruokaa. Luulo ei kuitenkaan ole tiedon väärti ja testi kutsuikin minua nautskelijaksi. Ilmeisesti juuston, viinin ja kahvin kuluttaminen tekee minusta nautiskelijan. Ja vaikka olen vähentänyt lentämistä, niin silti joka vuosi tulee tehtyä yksi tai kaksi Euroopan lentoa.
  Testi auttaa kuitenkin tiedostamaan omia heikkoja kohtia ja nyt kerään rohkeutta maistaa jotakin vegaanista juusto, josko sieltä löytyisi korvike aamu- ja iltapalaleiville.

  VastaaPoista