perjantai 4. tammikuuta 2019

Myrskyn jälkeen


Kolme hytillistä naisia ja pikkupoikia risteili ruotsinlaivalla Tukholmaan ja takaisin: Mummin ja Lontoontytön lisäksi laivalla seilasivat Esikoinen kolmine poikineen ja Opiskelijapojan avovaimo kaksivuotiaansa kanssa.

Tukholmassa oli kaunista ja leutoa - upea auringonpaiste ja pari pakkasastetta. Edellisyön hirmumyrsky oli tipotiessään, joskin törmäsimme pudonneisiin oksiin, kaatuneisiin puihin ja rikkoutuneisiin pyöräkatoksiin.

Loppiaisen alla laivalla ja Tukholman lapsikohteissa oli ruuhkaista - johtuen ilmeisesti molempien maiden joululomista. Laivalla osasimme kokemuksesta välttää ruuhkaisinta buffetruokailua, ja söimme sekä illalliset että erikoisaamiaiset kuudennen kerroksen italialaisessa ravintola Tavolatassa. Yllätykseksemme saimme tilaamatta helposti pöydän kahdeksalle hengelle. Aikuisille oli pöytiintarjoilu ja lapsille edullinen ja runsas buffetti, mikä sopi meille paremmin kuin hyvin. Tarjoilijat olivat upeita - alati hymyileviä, lapsiystävällisiä ja pitkäpinnaisia. Ja sitä tarvittiin...

Fullsatt oli myös Junibacken - kirjailija Astrid Lindgrenin satuhahmojen ympärille rakennettu lastenkulttuuritalo Djurgårdenilla. Joka kerta minä ja lastenlapseni ihastumme uudelleen satujunaan, joka kuljettaa pieniä ja isoja Astridin kirjojen suloisen nostalgisissa maisemissa. Löysimme talosta myös uuden (?) ”rakenteluhuoneen”, jossa sai rakennella aidonkokoisilla tekotiilillä. Kiva paikka, jossa tiilejä riitti.

Junibackenin iso ravintola oli (taas) katastrofi - jatkuvaa sähläystä ja tupaten täynnä kaikenikäisiä ihmisiä. Näin muistin edelliskerroistakin, mutta ohikulkiessamme ravintola oli yllättäen tyhjä ja rauhallinen, joten päätimme jäädä. Ruokailumme puolivälissä viereisessä tilassa loppui teatteriesitys ja minuuteissa ravintola täyttyi äärimmilleen nälkäisistä vauvoista ja meluavista vaareista. Joko nyt uskon, että tänne ei enää koskaan...

Ruuhkaisen Junibackenin jälkeen kaipasimme happea ja tilaa. Esikoisen johtamina päätimme kiertää viereisen Skanssenin Rosendals-, Sinshovs- ja Djurgårdsvägeneitä pitkin. Kaunis ja sopivan pituinen lapsiperheen reitti.

Kävelyn aikana kehittelin päässäni seuraavan Tukholman retkeni ohjelmaa :):) Pidempi kävely Djurgårdenin kauniilla saarella ja käynti prinssi Eugenin kotimuseossa Walmarsuddessa - ”Sveriges vackraste konstmuseum” (täällä), minkä jälkeen lautalla Djurgårdenista Skeppsholmenin saarelle, minne minua kutsuu Moderna museet (täällä).

Eli laivamatkani ei ruuhkaan (eikä myrskyyn) tyssää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti