maanantai 5. kesäkuuta 2017

Valssi virkistää

Eilen tanssitreeneissä Helsingin Puotilassa - Kimmo Luukkonen opetti perusvalssia. Kimmo on hurmaava opettaja. Hänen herskyvä huumorinsa puree minuun "teitä on niin kiva opettaa, kun teillä on niin paljon opittavaa" ja opetuksen taso - alkeisjatkon ja jatkon välissä - sopii minulle, samoin Kimmon tapa opettaa. Ja Helsingin Tanssikurssien paritakuu toimii - Markun aktiivisuuden ansiosta.

Pariviikkoisen tanssitauon jälkeen oli yllättävän vaikea saada itsensä taas liikkeelle. Monenmoiset tekosyyt puskivat pintaan - pääosin psykologiset. Isoimpana mörkönä takaraivossa mörisee ääni, joka yrittää lannistaa muistuttamalla iästä, vanhenemisesta ja kömpelyydestä. Vaikka arkielämässä koen hyväksyneeni kropan vanhenemisen ja ihon rypistymisen, niin tanssielämässä sitä on ajoittain vaikea hyväksyä. Hävettää tunnustaa, ja toisaalta hävettää olla niin innostunut tanssista. "Vanha mummo", takaraivo muistuttaa.

Joka kerta tanssi kuitenkin vie mukaansa. Treeneissä puhkun ilosta ja hyvästä olosta, vaikka tullessa olisin ollut varautunut tai allapäin. Musiikin rytmissä liikkuminen, aiemmin opitun hiominen ja uusien kuvioiden harjoitteleminen. Ja naisellisuuden pilkahdukset - naisellisuus joka arkielämässäni usein piiloutuu työ- ja äitiroolien - tehokkuuden ja touhuamisen - alle.

Ja sitten itse valssista. Keinuva banaanitanssi, kuten Kimmo kuvaili. Pyritään etenevään tanssiin, jolloin nainen astuu sekä ykkösellä että kakkosella reippaasti taakse tai takaviistoon ja kolmosella viereen. Kimmo suosittaa tanssimaan vartalokontaktissa, vaikka "Åke komensi säilyttämään siveellisen hajuraon". Pylly ja pakarat jäntevänä vartalon linjassa eikä törröllä taaksepäin.

Valssin oikea käännös tehdään näyttävämmin vartalon heilahduksin kuin vasen käännös. Vasemmassa käännöksessä kannattaa Kimmon mukaan suosia lukkoaskelta. Siinä nainen astuu vas käännöksen alun (yks,kaks,kol) jälkeen normaalisti vas jalalla miestä kohti kääntäen (yks), sitten oik jalalla sivulle (kaks) ja lopuksi vas jalka vedetään lukkoon oik jalan eteen tämän lähelle ja varpaat samaan suuntaan. Seur askel astutaan normaalisti oik jalalla taakse. Lukkoaskel helpottaa vas käännöstä, ja sen opittuaan harva kuulemma siitä enää luopuu.

Kiva ja hikinen treeni kylmästä kesäkuun sunnuntaista huolimatta. Treenin jälkeen ilmaiset parituntiset levytanssit, joihin toistaiseksi en ole rohjennut jäädä. Josko lähiaikoina...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti