perjantai 30. kesäkuuta 2017

Matalan kynnyksen lava


Turkulainen tanssiseura Sekahaku (täällä) järjestää perustanssikurssien lisäksi monenlaista toimintaa. Aiemmin olen kehunut seuran yli 60-vuotiaille järjestämiä tanssikursseja (täällä). Tämän lisäksi seura organisoi tanssitapahtumia kehitysvammaisille ja lavatansseja "bussipysäkillä".

Eilen kokeilin Littoisten lavatansseja, joissa alkuun oli Sekahaun tanssikurssi (1,5 tuntia) ja tämän jälkeen puolitoista tuntia tanssia bussipysäkkimetodilla. Bussipysäkistä huolimatta musiikista vastaa oikea tanssibändi. Eilen paikalla oli pirteästi soittava Reeta ja Lumo (täällä).

Bussipysäkki tarkoittaa, että miehet hakevat naisia tanssimaan jonojärjestyksessä tanssittaen kutakin yhden kappaleen. Naisten ei tarvintse jännittää, pääseekö tanssimaan vai ei, vaan seura lupaa tanssitakuun. Tosin osa miehistä taktikoi eli odottaa nurkan takana ilmestyen paikalle kun toivottu tanssitettava on jonon ensimmäisenä. Mutta se sallittakoon, kun jono kumminkin vetää ja toimii hyvin.

Eilen Antti-Ville opetti Littoisissa alkuun foksia. Tuttuja perusjuttuja, joita oli kumminkin kiva kerrata ja samalla tutustui illan tanssittajiin. Äkkäsin, että foksin ja tangon peruskäännökset tehdään samoilla askelkuvioilla, vaikka tanssiote ja rytmi ovat eri...

Bussipysäkiltä pääsin runsaan tunnin aikana tanssimaan useamman viejän kanssa. Ensimmäinen viejistä tanssitti väkinäisellä perusotteella, toinen kuljetti yksinkertaiseen, mutta nautittavaan ja tunteikkaaseen perusfoksiin ja kolmas oli taidokas konkari, joka foksin sijaan pyöritti svengaavaa fuskua jonka seuraaminen tuotti vaikeuksia. Kaksi kohdalleni osuneista viejistä oli täysin kreisiä miestä, joilla kummallakaan ei ollut mitään tajua askelista. Lohdutuksekseni näin, kun toinen heistä tanssi illan parhaan naistanssijan kanssa, joka näytti myös olleen eksyksissä - joten en ollut ainoa. Foksin ja valssin lisäksi sain tanssia yhden rumban, jota alkuun jännitin, mutta mukavan viejän kanssa sekin onnistui yllättävän hyvin.

Bussipysäkin jälkeen olisi ollut vielä yksi tunti miesten hakua ja toinen naisten hakua, mutta tällä kertaa lähdin bussipysäkin jälkeen ajamaan kohti mökkiä. Siellä väsynyttä tanssijaa odotti lämmin sauna ja kuuma grillimakkara.

Ps. Kuva kaapattu Sekahaun facebook-sivulta.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiva keksintö oli ihan selvästi kutsunut muitakin tanssikulttuurin arastelijoita paikalle.

      Poista