tiistai 13. kesäkuuta 2017

Fuskaten

Ruuhkainen, riehakas ja hikinen fuskutreeni Malmin työväentalolla. Vakiope Pirjo Kärnä oli sairastunut ja tuuraajana oli Martti Lång. Taas tajusin, miten osaava tanssiopettaja Pirjo on. Hän jaksaa vuodesta toiseen kerrata kunkin tanssilajin perusaskelia ja lähes kädestä pitäen ohjata uusia - ja vanhoja - oppilaita oikeaan suuntaan ja osuvaan rytmiin. Aina yhtä innostuneesti ja kannustavasti.

Martti Lång on osaava tanssija ja taitava viejä, mutta hänen opetusmetodeissa on toivomisen varaa. Hänellä on oma persoonallinen tapansa tanssia, kuten jokaisella osaavalla tanssijalla. Hän liikuttaa laiskasti - sananmukaisesti fuskaten - jalkojaan ja pyörittää naista kivoihin kiemuroihin. Naisena ja seuraajana Martin ohjauksessa on helppo ja kiva tanssia, mutta voisin kuvitella että viejänä olisin hänen opettaessaan hukassa, kun epätoivoisesti yrittäisin hahmottaa minne suuntaan kukin askel on tarkoitus astua.

Opetellessani uutta tanssia tai uusia kuvioitan toivon, että opettaja on alkuun korostetun selkeä ja suurieleinen. Uuden kuvion sisäistettyäni voin tehdä tanssistani pienieleisempää ja halutessani koristella kuviota omilla muunnoksillani - "rentouttaa" tanssiani. Kaipasinkin maanantaina Pirjon selkeyttä ja rauhallisuutta.

Martti opetti kymmenistä (sadoista) fuskukuvioista kymmenkunta omaa suosikkiaan. Opin uutta mm. "lonkkapuskuista eli bumtsibumeista". Tutussa versiossa vastakkaiset lonkat kopautetaan kevyesti yhteen hidas,hidas,nopnop -askelluksella, jolloin lähdetään avo-otteesta tai yhdellä kädellä 'naisen oikea ja miehen vasen' -otteesta. Martti opetti uuden rytmirikkoisen version, joka lähtee usein ristiotteesta - naisen oik ja miehen oik käsi - jossa mies alkuun nostaa naisen oik käden kaulansa ympäri ja käsien irrotessa nainen vetää kätensä alas miehen vas käsivartta pitkin.

Itse lonkkaliike on sama, mutta askellus kolmella hitaalla ja loppuun nopnopit. Eli naisen oik lonkka/pylly koskettaa miehen vas lonkka/pyllyä naisen astuessa oik jalalla miehen kylkeä kohti (hidas), naisen vas jalka heilahtaa/astuu eteen (hidas), minkä jälkeen nainen astuu vas jalallaan takaisin vas sivulle (hidas) ja lopuksi nopnopit taakse alkaen oik jalalla. Tärkeää, että mies antaa merkin ja pysäyttää liikkeen toiselle hitaalle joko ottaen kevyesti kiinni naisen oik olkapäästä tai jos naisen käsi on miehen kaulalla, niin tarttuen naisen oik vyötäröön.

Onneksemme Martti suostui opettamaan moninaista ja meluisaa ryhmää, muutenhan olisimme jääneet ilman kivaa tanssi-iltaa! Sillä kivaa oli - kivoja kuvioita ja kivoja viejiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti