keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Tangosta toisaalla

Tangosta sanottua - lainauksia Paritanssipäiväkirja-blogista (täällä):

 • Lavatangon perusaskel: SSQQ ohiaskelluksella. Mies tanssii QQ:n selkeästi left shoulder leading, jolloin palleakontakti säilyy.
 • Vartalokontaktin tulisi olla pääasiassa pallealihasten välillä – ala- ja ylävartalo irti. Nainen pysyy tanssiessa koko ajan selkeästi miehen oikealla puolella (vartalokierrosta johtuen voimakkaammin kuin esim. valssissa).   Palleakontaktin on pysyttävä myös ohiaskelluksessa ja (ainakin kilpatangossa) jopa promenadissa, minkä mahdollistaa miehen ”left shoulder leading” näissä liikkeissä.
 • Ote blogin kommenteista: "riittävä nojautuminen palleasta pariin on keskeinen tekijä hyvässä tanssiasennossa. Naisena myös taaksepäin mentäessä on muistettava pitkä askel.
 • T ja P opettavat aina vakioissa, että naisen tulisi lukita vasen kätensä miehen hauislihaksen ja olkalihaksen yhtymäkohtaan.  Tätä tyyliä ei juuri muilla kursseilla opeteta, mutta kokemuksemme eiliseltä oli, että näin tanssiasento jämäköityi, kun nainen ikään kuin työntää itseään hiukan poispäin miehestä ja mies samaan aikaan pitää naisen sylissä oikealla kämmenellään.

 • Promenadit seuraajana: ole erityisen ”hidas” eli uskalla jättää lantiosi kiertymään reilusti viejän lantion taakse. Tällöin oma vasen jalkasi jää selkeästi viejän oikean jalan ”taa”, ja sinulla on tilaa (ei paljon, mutta tarpeeksi) ottaa askelia myös vasemmalla jalalla.  Promenadeissa ei ole ”avauksen meininkiä”, vaan liikkumisen pitäisi olla selkeästi CBMP-SL, eli jalkaterät, lantio ja kyljet ovat parilla kiertyneet selkeästi toisiaan kohti, jolloin promenadin ”avauskulma” on mahdollisimman pieni.
 • Promenadit viejänä: muista taas hitaus. Jos promenadi tanssitaan, kuten yleensä, SSQQ, on ekalla Q-askeleella taipumus lähteä juoksemaan edelle rytmistä. Lissu löysi tähän selkeän syyn ja korjauksen, jolla ajoitus muuttui dramaattisesti rauhallisemmaksi: pakota itsesi tulemaan ekalle Q:lle kannalle alas, jolloin et myöskään lähde nostamaan toista S-askelta päkiälle, vaan siinä on selkeä NFR.  Eli siis toiselle askeleelle pieni nousu, mutta vain vartalosta.

Ko. blogista löytyy monen vuoden ajalta paljon varteenotettavaa tietoa tanssien askelista, kuvioista ja tekniikoista. Uusimmissa postauksissa kirjoitetaan tanssikokemuksesta kokonaisvaltaisemmin ja konkarin näkökulmasta. Mukavaa luettava niin vanhat tekniikkapläjäykset kuin uudemmat filosofiset pohdinnat. Suosittelen!

2 kommenttia:

 1. Kyllä taas alkoi tanssivarvasta kolottaa kun Tanssii tähtien kanssa -sarjan uudet jaksot alkoivat. Vieläköhän sitä pitäisi kursseille suunnata?
  Ihanaa naistenpäivän iltaa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lady - tanssi hellii kroppaa ja mieltä! Ja tuo valtavasti iloa. Onkohan minusta kuoriutumassa uusi airasamuliini.

   Poista