Jään helposti viilaamaan pilkkua, ja nyt näin kävi valssin kanssa. Ovatko valssi ja hidas valssi eri tanssit, vai toinen vain toista hitaampaa? Onko olemassa myös nopea valssi? Entä mikä on wienervalssi? Netistä onneksi löysin jotain yleistietoa asian selvennykseksi. Ja eilisellä Sekahaun kurssilla Antti-Ville myös yritti selventää asiaa, vaikkei heti edes ymmärtänyt kysymystäni.
Valssiksi nimitetään tietynlaista kolmen iskun (yks, kaks, kol) tahdeista koostuvaa musiikia ja sen säestyksellä tanssittavaa tanssia. Valssia on soitettu ja tanssittu satoja vuosia, ja se on yksi vanhimmista seuratansseista. Aikojen kuluessa valssista on kehittynyt tai kehitetty sekä nopeita (esim. wienervalssi) että hitaita (esim. englantilainen ja amerikkalainen valssi) muunnoksia. Hidas valssi eroaa nopeimmista valsseista nykyään jo niin paljon, että se mielletään erilliseksi tanssiksi.
Kaikki valssimuunnokset ovat siis valssia, mutta musiikin tempo eli nopeus vaihtelee. Wienervalssin tempo on 60 tahtia minuutissa eli nopea, kun hitaan valssin tempo on vain 30 tahtia minuutissa. Suomalaisten valssikappaleiden tempo on tavallisesti 50 tahtia minuutissa (tai alle) eli lähempänä nopeaa valssia, ja lavoilla tanssitaan harvemmin oikeaa, tilaa vaativaa hidasta valssia.
Antti-Villen mukaan valssin askelluksessa tavoite on periaatteessa hitaan valssin askellus eli sekä ykkös- että kakkosaskel astutaan mahdollisimman pitkinä. Nopeissa valsseissa tempon nopeuden takia ei kuitenkaan ehdi astua pitkää kakkosaskelta, joten (perus)valssin askellus on muovautunut niin, että vain ykkösaskel on pitkä ja kakkosaskel astutaaan paikallaan taikka hieman tukijalan ohi menosuuntaan tai etuviistoon. Laiskimmat viejät voivat jopa tanssia valssia kävelyaskelilla, eli mies astuu oik jalalla eteen (yks) ja vetää vas jalan tämän vieren (kaks) vaihtaen painoa oik jalalta vasemmalle (kol).
(Perus)valssin askellus naisella on seuraava: Askel taaksepäin vas jalalla (yks), askel taaksepäin oik jalalla vähän vasemman ohi (kaks) ja lopuksi vas jalka oikean viereen (kol). Tämän jälkeen nainen astuu oik jalalla saman askelluksen joko taakse- tai eteenpäin taikka pyörien viejän ohjauksessa. (Perus)valssi etenee pääasiassa pyörien oikealle ja vasemmalle, ja eteneviä askelluksia otetaan hidasta valssia vähemmän.
Hitaasta valssista Orvokki kirjoittaa Villit askeleet -blogissaan (täällä): Hitaaseen valssimusiikkiin tanssitaan kahta erilaista tanssia. Toinen, jota useimmiten tarkoitetaan hitaasta valssista puhuttaessa, on englantilainen hidas valssi, jonka perusaskel on eteen-sivulle-yhteen. Toinen versio on amerikkalainen hidas valssi, jossa perusaskel on ohi-sivulle-paikalla (ns. sik-sak valssi).
Monimutkaista, joten Mummin kannattaa vain seurata viejää ja hänen askellustaan - ajattelematta sen kummemmin tempoja tai pilkkuja...
Heh… kun luin tekstiäsi, niin luulen etten enää osaiskaan valssia, sen verran monimutkaiselta sait valssin kuulostamaan… hehe heheh. ikanaan kun aloin käymään eron jälkeen tansseissa, en tiennyt hitaasta valssista mitään, ja muistan kuinka ihmettelimme tanssiparini kanssa, kuin ihmeen hitaasti valssi soitetaan eikä askeleetkaan juuri sopineet. Myöhemmin sitten hitaasta valssista on kehkeytynyt lempparitanssini ja toisaalta en tykkää lainkaan tanssia tavallista (kun yleensä miehet kiskaisee naisen niin nopeesti itsensä ympäri). Eli on hidas valssi ja tavallinen valssi ihan eri tanssit….
VastaaPoistaVälillä taitaa tanssijuttuni olla vieraan lukemana vähän outoja ja kiemuraisia. Mutta ne onkin postauksia jotka eniten kirjoitan itselleni päiväkirjamaisesti muistiin, jotta voin myöhemmin tarkistaa asioita...
Poista