perjantai 3. maaliskuuta 2023

Viggo valloitti

Perhe, 2006

Ihastuin 53-vuotiaan kuvataiteilija Viggo Wallensköldin pääosin ihmisiä kuvaaviin maalauksiin Helsingin taidemuseossa Tennispalatsin toisessa kerroksessa. Taiteilija pyrkii kuvaamaan ihmisten erilaisuutta, ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä. Lämmöllä ja hyväksyvästi. Lisäksi hän - tahtoen tai tahtomattaan - hämmentää katsojaa, sillä useissa hänen teoksissaan eri sukupuolet ovat samassa henkilössä läsnä yhtä aikaa. 

Wallensköld (s.1969) onnistui näissä tavoitteissaan hyvin. Katsoin tauluja lämmöllä ja hyväksyvästi, mutta myös hämmentyneenä. Tykkäsin, ja viihdyin museossa pitkään tutkien maalauksia.

Näyttelyssä oli useita maalauksia, jossa kuvattuja ihmisiä ei voinut fyysisten ominaisuuksien tai esim. hiusten tai vaatetuksen perusteella luokitella yksiselitteisesti joko naisiksi tai miehiksi. Maalaukset puhuttelivat ja ihastuttivat minua. Mutta tätä kirjoittaessa huomaan, että juuri ne jäivät minulta pääosin valokuvaamatta. Liekö hämmennys tähän syynä? Tai ehkä sittenkin se, että juuri näistä teoksista otettuja valokuvia olen nähnyt Wallensköldistä julkaistujen mainosten ja juttujen yhteydessä.

Minua kiinnosti myös näyttelyssä esillä ollut teoskokonaisuus, jonka Wallensköld oli alkujaan maalannut Tampereen Lenin-museossa 2012 olleeseen näyttelyyn. Kokonaisuuteen kuului pari isoa ja useampi pienempi öljymaalaus (mm. alla olevat Perhe ja Viholliset) ja niissä kuvattiin tsaari Nikolai II:n ja hänen perheensä murhaa Venäjällä vuonna 1918. 

Porvoossa syntyneellä ja nykyään Tampereella asuvalla Viggo Wallensköldillä on vahva taiteilijatausta. Sekä hänen isänsä Ivan Wallensköld-Rotkirch (1928-2010) että äitinsä Heljä Wallensköld (s.1943) olivat/ovat kuvataiteilijoita. 

Näin ensi kertaa Wallensköldin maalauksia luonnossa. Ja ainakin minut omaperäinen Viggo onnistui valloittamaan :)

Syksy, 2001

Syntymäpäivä, 2002

Perhe, 2011

Viholliset, 2011

4 kommenttia:

  1. Kiitos jälleen! Sinä kuvaat kokemuksiasi taiteesta, moni kertoo lukemistaan kirjoista blogeissaan. Mukavaa meille lukijoille. Viggo odottaa vielä minua. Ehkä nyt viikonloppuna. MK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suositan, MK. Ja tutustu samalla viereiseen Tove Janssonin pieneen näyttelyyn, jos et sitä jo ole nähnyt. Terv InnaAnni

      Poista
  2. Viggo Wallensköldin omaleimaisuus on ilahduttanut minuakin, hänen taulujensa eteen pysähtyy luonnostaan.
    Onpa hän kirjoittanut kirjankin, "Stroganoff" kuvitteellisen sienitieteilijä Anatoli M. Mbdrinovin tutkimuksista;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tuon kirjan kuvitusta oli myös esillä näyttelyssä - kertonee osin taiteilijan kuvataiteilija-sienestäjä-isästä :) Terv InnaVaara

      Poista