perjantai 14. lokakuuta 2022

Thalian temppelissä


Olin teatterissa. Ensimmäisiä kertoja sitten Koronan. Tuntui samalla kertaa sekä oudolta että tutulta, mutta tuttuus voitti. Tykkäsin sekä fyysisesti istua paikan päällä teatterissa että katsoa, kuulla ja tuntea teatteriesityksen livenä.

Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä esitettiin Hiljaiset sillat -niminen näytelmä. Tarina maalaistalon emännän Francescanan ja maaseutua kiertävän valokuvaajan Robertin yllättävästä kohtaamisesta ja rakastumisesta perustuu 1990-luvulla ilmestyneeseen Robert James Wallerin bestseller-romaaniin ja siitä tehtyyn Meryl Streepin ja Clint Eastwoodin tähdittämään suosittuun elokuvaan. 

Näytelmän oli Kaupunginteatterille ohjannut, dramatisoinut ja lavastanut Liisa Mustonen, ja pääosissa näyttelivät Merja Larivaara ja Kari Heiskanen. Istuin katsomon ensimmäisellä rivillä ja sain seurata lähietäisyydeltä Larivaaran ja Heiskasen ”teatteri”rakastumista. Se näkyi mm. herkkinä ja moninaisina ilmeinä etenkin Larivaaran kasvoilla. Onneksi muistissani ei ollut takuuvarmaa kuvaa, miten tarina päättyi. Nyt taas tiedän lopun, mutta en kerro teille :) Toki moni teistä sen varmaan muistaakin.

Lähestyin Hakaniemessä olevaa Kaupunginteatteria kävellen Linnunlaulun suunnasta vähän ennen seitsemää eli juuri hetki ennen illan hämärtymistä. Rakennus näytti tavallista kauniimmalta, kun isot ikkunat muodostivat pitkän lasiseinän, jonka läpi kutsuva valo tulvi hitaasti hämärtyvään ympäristöön. 

Kotiin palattuani huomasin, että Hiljaisia siltoja esitetään parhaillaan myös musikaaliversiona Turun Kaupunginteatterissa. Tykkään nähdä samasta asiasta (näytelmästä, maalauksesta jne) eri versioita, joten ostin marraskuulle kaksi lippua Turun esitykseen - Merimaskussa asuvalle Opiskelijatytölle ja minulle :) Odotan innolla, että näen ja kuulen Francescanan roolissa Maria Ylipäätä. 

Turun reissua odotellessa… Ja samalla pääsen yöpymään Tyttärien Tilalle :)

Teatterin edessä on Kari Juvan (1939-2014) pronssipatsas Thalia ja Pegasos, 1970.

PS. Thalia oli antiikin tarustossa yksi yhdeksästä muusasta, jotka kokoontuivat keskustelemaan runoudesta, musiikista, tieteistä ja taiteista. Thalian vastuualueena oli teatteri, ja siksi teatteria kutsutaan Thalian temppeliksi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti