perjantai 26. marraskuuta 2021

Halle ja Tiva

Greta Hällfors-Sipilä: Halle, 1918

Helsinkiläinen Greta Hällfors-Sipilä (1899-1974) opiskeli vuosina 1915-17 Helsingin taideyhdistyksen piirrustuskoulussa, jossa hän tutustui tulevaan mieheensä, Ahvenanmaalla syntyneeseen ja Turussa nuoruutensa eläneeseen Sulho Sipilään (1895-1949). Nuoret rakastuivat ja menivät 1924 naimisiin. 

1910- ja 1920-luvuilla Halleksi ja Tivaksi (mistä nimet?) kutsuttu boheemi taiteilijapariskunta eli tuottoisaa luomiskautta ja vilkasta seuraelämää. Ajalle tyypillisesti Halle eli Sulho sai sukupuolensa takia enemmän huomiota ja arvostusta taiteilijana kuin hänen taitava ja tuottoisa vaimonsa Tiva eli Greta, joka ei elämänsä aikana järjestänyt edes yhtään yksityisnäyttelyä. Kerrotaan, että Sulho jopa signeerasi omiin nimiinsä osan Gretan maalauksista (täällä). 

Helsingissä järjestettiin 1910-luvulla useita kansainvälisiä taidenäyttelyitä, joissa oli esillä mm. kymmeniä Marc Chagallin (1887-1985) ja Wassily Kandinskyn (1866-1944) moderneja töitä. Nuori Sipilän taiteilijapariskunta ihastui ja imi vaikutteita näiden venäläis-ranskalaisten taiteilijoiden avatgardisista maalauksista. Yleisössä näyttelyt herättivät lähinnä kummastusta ja vakiintuneissa taidepiireissä avatgardisteja yleisesti vieroksuttiin. 

Perheen toimeentulon Vilho Sipilä ansaitsi laivaston upseerina ollen paljon poissa kotoa. Vuonna 1944 hän erosi puolustusvoimista, mutta kuoli yllättäen aivoverenvuotoon jo 1949. Avioliitto jäi lapsettomaksi. Greta Hällfors-Sipilä oli 1946 sairastunut aikalaisten mukaan skitsofreniaan, joskin Sipilöiden elämää tutkineen Ateneumin entisen johtajan Soili Sinisalon mukaan kyse saattoi ennemmin olla (vain) syvästä uupumuksesta (täällä). 

Sairastuttuaan Greta Hällfors-Sipilä joutui Kellokosken mielisairaalaan, jossa hän eli kuolemaansa 1974 asti. Sinisalon mukaan Greta toipui mielen sairaudestaan, mutta joutui asumaan sairaalassa, sillä hänellä ei miehensä kuoltua ilmeisesti ollut enää kotia, jonne palata. Asuessaan lähes 30 vuotta mielisairaalassa Greta maalasi noin 3 000 vesivärimaalausta.

Halle ja Tiva elivät monisärmäisen ja värikkään elämän itsenäistyvässä Suomessa kahden maailmansodan välissä. Yhdessä ja erikseen näkien ja tekien.

Sulho Sipilä: Muotokuva (Greta Hällfors-Sipilä), ajoittamaton

2 kommenttia:

  1. Kiitos molemmista kiinnostavista taide-postauksistasi! Tämä taiteilijapari oli minulta jäänyt tyystin katveseen, joten oli ilo tutustua Halleen & Tivaan sekä heidän puhutteleviin ja silmää miellyttäviin töihinsä!

    Mukavaa ja lämminhenkistä alkavaa adventtiaikaa Sinulle & teidän klaanillenne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa tutustumaan. Hesassa on tällä hetkellä useita mielenkiintoisia näyttelyitä, joiden joukossa useita naistaiteilijoita. Niiden avulla selviää ihmeen hyvin pimeimmästä kaamoksesta :)

      Poista