Sisko ja sen Mies viettivät juhannusta kanssamme mökillä. Nelistään juhlittiin - kahden koiran kanssa, tietty.
tiistai 29. kesäkuuta 2021
Hämmentävää herkkua
Sisko ja sen Mies viettivät juhannusta kanssamme mökillä. Nelistään juhlittiin - kahden koiran kanssa, tietty.
maanantai 28. kesäkuuta 2021
Pikkupoikien Juhannus
perjantai 25. kesäkuuta 2021
Freetrikki 1912
torstai 24. kesäkuuta 2021
Louhisaaren poika
Käynti Louhisaaressa (täällä) innoitti etsimään lisää tietoa marsalkka Carl Gustav Emil Mannerheimin lapsuudesta ja perheen elämästä Louhisaaren isossa kartanossa. Vaikutusvaltainen ruotsinkielinen aatelisperhe eli etuoikeutettua elämää palvelijoiden, kotiopettajien ja sukulaisten ympäröimänä keskellä kaunista ja vaurasta varsinaissuomalaista maaseutua. Elämään toki mahtui myös vararikkoja, pelivelkoja, rakastajattaria, häpeää ja surua, kuten myös epäonnistumisia, pettymyksiä ja yllättäviä kuolemia.
Gustav Mannerheim syntyi kesäkuussa 1867 ja asui elämänsä ensimmäiset vuodet Louhisaaressa äitinsä Helenen sekä sisarusten ja lukuisten palvelijoiden kanssa. Seuranaan villillä ja kekseliäällä pojalla oli kuusi vuosien 1863 ja 1873 välillä syntynyttä sisarusta: kolme vuotta vanhempi isosisko Sophie ja kaksi vuotta vanhempi isoveli Carl sekä pikkusisarukset Johan, Eva, Annicka ja August. Seitsemän vuotiaana Gustav aloitti koulun Helsingissä ja muutti asumaan pääosin pääkaupungissa asuvan ja työskentelevän (ja huvittelevan) isänsä, liikemies ja runoilija Carl Robertin luokse viettäen enää vain kesät Louhisaaressa.
Gustav eli turvallista aatelisperheen elämää vuoteen 1880 asti. Tällöin perheen isä Carl Robert ajautui mm. pelivelkojen takia vararikkoon, pakeni rakastajansa kanssa Pariisiin ja jätti muun perheen oman onnensa nojaan. Velkoja maksaakseen Carl Robert myös myi Louhisaaren tilan naimattomalle sisarelleen Eva Carolina Vilhelminalle ja Helene-äiti joutui perheen neljän nuorimman lapsen kanssa muuttamaan pois Louhisaaren kodista.
Mannerheimin Helene-äiti ja pikkusisarukset asettuivat asumaan äidin äitipuolen Louise von Julinin kartanoon Pohjan Själlvikiin. Helene-äiti oli Fiskarsin ruukin mahtimiehen vuorineuvos John Jacob von Julinin (1787-1853) ja tämän Charlotta-vaimon tytär. Louisesta tuli Helenen äitipuoli, kun Helenen Charlotta-äiti kuoli 1844 kolmannen lapsensa synnytykseen - kuten myös John Jacobin kaksi edellistä vaimoa - ja John Jacob meni naimisiin Charlottan isosiskon Louisen - neljännen vaimonsa - kanssa.
Pian Själlvikiin muuton jälkeen tammikuussa 1881 alle 40-vuotias Helene-äiti kuoli sydänkohtaukseen - tai suruun ja häpeään. Äidin kuollessa 14-vuotias Gustav opiskeli Haminassa, jossa huonosta koulumenestyksestä huolimatta pääsi jatkamaan kaupungin kadettikouluun ja 20-vuotiaana edelleen Venäjän keisarillisen armeijan Nikolain ratsuväkiopistoon Pietariin.
Myös Sophie ja Carl olivat jo omillaan, mutta 6-12 -vuotiaat Johan, Eva, Annicka ja August sijoitettiin sukulaisten hoiviin. Virallisesti lasten huoltajaksi nimettiin kuolleen Helene-äidin veli Fiskarsin toimitusjohtajaksi isänsä John Jacobin jälkeen noussut Johan Albert von Julin.
Kuten tiedämme Louhisaaren villi ja kuriton poika Gustav Mannerheim palveli Venäjän armeijan upseerina 1917 asti, minkä jälkeen hän toimi Suomessa mm. valtionjohtajana 1918-19 ja presidenttinä 1944-46. Sophie (1863-1928) teki merkittävän uran sairaanhoitajana, Carl (1865-1915) toimi mm. pankinjohtajana, Johan (1868-1934) agronomina, Eva (1870-1954) taiteilijana ja August (1873-1910) insinöörinä. Annicka (1872-1886) kuoli 14-vuotiaana keuhkokuumeeseen köyhtyneiden aatelisperheiden asuntolassa Pietarissa - yksin.
Mannerheim - von Julin -perheen aateliskuplaan mahtui onnea, iloa ja vaurautta, mutta myös surua, sairautta ja köyhyyttä. Kuten meidän kaikkien elämään…
PS. Olisin halunnut postaukseen valokuvan Gustav Mannerheimista lapsena, ehkä sisarustensa ympäröimänä, mutta kaikki marsalkan lapsuuskuvat ovat Mannerheim-museon omistuksessa ja kuvan käyttö maksaa 80 euroa/kerta (jos oikein ymmärsin). Joten se siitä, mutta kivoja ja hellyyttäviä lapsuuskuvia voi katsoa (ilmaiseksi) netissä :):)
keskiviikko 23. kesäkuuta 2021
Baras barokkilinna
lauantai 19. kesäkuuta 2021
Vihreä, Sininen ja Keltainen
Opiskelijatytön ja Lontoontytön Tilan pihapiirissä on pari sataa vuotta vanha sivurakennus, jota on vuosikymmeniä sanottu Pakariksi. Nimen historia on vielä selvittämättä.
perjantai 18. kesäkuuta 2021
Tunnelmia Tilalta
Viikko kuluu Tilalla vikkelään. Työntäyteistä, mutta seurallista, viihtyisää, kaunista ja kodikasta. Hommia riittää niin ulkotöissä kuin keittiössä - kaikille :) Siivousta, raivausta, ruoanlaittoa, lastenhoitoa.
Väliin kesäkeittoa, sylittelyä ja jalkapalloa. Peruskesää Merimaskun Tilalla :):)
tiistai 15. kesäkuuta 2021
Tuulen Ystävä
Vasta nyt eläkkeellä ja mökin rauhassa olen alkanut kuulla ja kuunnella tuulta. Ja ihastunut ja kiintynyt.
maanantai 14. kesäkuuta 2021
sunnuntai 13. kesäkuuta 2021
Kenkiä Prismasta
Kun tarvitsemme mökille jotain ekstraa, ajamme Ukin kanssa 30 km päähän Halikon Prismaan. Kaikki perusjutut saamme hankittua ”läheisestä” Kitulan Salesta. Omassa Salessa on hyvä ja tuore valikoima hedelmiä, vihanneksia, kanaa, makkaraa, leipää ja jäätelöä eli jokaisen mökkiläisen perusjuttuja. Mutta Prismaan ajamme, kun tarve ”käydä ostoksilla” kasvaa liian suureksi :)
lauantai 12. kesäkuuta 2021
Liilan vuoro
Siniset sinivuokot, keltaiset voikukat ja valkoiset kielot ja metsätähdet. Ja nyt on liilan eli violetin vuoro. Orvokin väri - orvokkihan on latinaksi Viola.
perjantai 11. kesäkuuta 2021
Lumoava valo
Viime talvena kävelin Murun kanssa kymmeniä kertoja Kaivopuiston reunassa, ravintola Seurahuoneen vieressä olevan Pyhän Henrikin katedraalin ohi. Haaveillen, että sitten koronan jälkeen haluan nähdä kirkon lasimaalauksien täyttämät, kauniit ikkunat myös sisältäpäin (täällä).
Tiistaina haaveeni toteutui. Valoisana ja lämpimänä kesäisenä iltana kävelin Seurahuoneen ympäristössä ja ajatuksissani astelin myös katedraalin editse. Yllättäen äkkäsin, että kirkon ovi oli kutsuvan auki ja salin perällä hehkui alttarin värikylläinen lasimaalaus. Varovasti kiipesin kirkon portaat ja kurkistin avonaisesta ovesta sisälle. Pimeää ja hiljaista. Ja tyhjää. Yhtäkään ihmistä ei näkynyt eikä kuulunut. Ehkä juuri siksi uskaltauduin astumaan sisälle.
Alkuun pieni ja hämärä kirkkosali jännitti. Kesäillan valo siivilöityi ulkoa sisälle lukuistan värikkäiden lasimaalausten peittämien, kapeiden ja korkeiden ikkunoiden läpi. Pysäyttävää ja hypnoottista. Vaikutus tuntui lähes koko kehossa ja melkein joka solussa :)
Seisoin pitkään tyhjässä kirkossa ja imin itseeni sen jännittävää hämärää ja epätodellista, värikästä valoa. Ja nautin kirkon upeista ja taidokkaista lasimaalauksista - sisältäpäin, kuten olin haaveillut.
torstai 10. kesäkuuta 2021
Tony Taidehallissa
Kävin Hesassa hoitamassa asuntoni remppaa - vaihteeksi :) Samalla kävin Helsingin Taidehallissa Töölössä - yksi lempimuseoistani :) Sisään pääsi ja mahtui myös ilman ennakkovarausta, vaikka varaus oli edelleen toivottava.
keskiviikko 9. kesäkuuta 2021
Helenen perässä
Kun ajoimme Ukin kanssa Tammisaaren vanhoja katuja etsien ruokapaikkaa, äkkäsin että erään vanhan puutalon seinässä luki museum/museo ja Helene Schjerfbeck 2020. Syötyämme Tammisaaren vierasvenesataman nostalgisessa kesäravintolassa (täällä), suuntasimme takaisin museotaloon selvittämään mitä seinäteksti tarkoitti.
Kyseessä oli Raaseporin museo, jossa tosiaan on vuodesta 2012 ollut pysyvä pieni näyttely Helene Schjerfbeckin elämästä ja taiteesta. En muistanut, että äitinsä kuoltua Schjerfbeck asui ja työskenteli vuosina 1925-41 Tammisaaressa. Näyttely käsitti pari huonetta, joissa oli esillä jokunen taiteilijan entinen tavara, mm keinutuoli, ja joitakin taiteilijan tekemiä tauluja, joiden valokuvaaminen oli kielletty.
Muistoksi näyttelystä otin valokuvan valokuvasta, joka oli ikuistettu piirroksesta jonka 16-vuotias Helene oli 1876 piirtänyt vielä nuoremmasta itsestään. Näyttelyn aulassa oli nimittäin valokuvaaja Kari Lehtisen ottamia valokuvia Schjerfbeckin parista kymmenestä tunnetusta omakuvasta. Tätä nuorinta Helene-piirrosta en ollut aiemmin nähnyt :) Muuten näyttely ei ollut mitenkään mieleenpainuva.
Raaseporin museon pihalta löytyi entisajan porvaristalo ja valokuvaamo, jotka molemmat olivat suljettuja (?) Sen sijaan pihan vanhoihin ulkorakennuksiin pääsi ovelta kurkistamaan. Mielenkiintoinen pienrakennusjono hellahuonetta, leivintupaa, ruoka-aittaa, vaunuvajaa, navettaa ja viisipaikkaista ulkokäymälää. Ajankuvaa pääosin 1700- ja 1800- luvun porvaristalojen ulkorakennuksista.
Schjerfbeck jäi vähemmälle, mutta näinhän välähdyksen kauniista vanhasta eteläsuomalaisesta pihapiiristä :)