perjantai 13. marraskuuta 2020

Kudottua kauneutta

Takana Akseli Gallen-Kallelan Liekki-ryijy (1899)

Oiva nimi 130 ryijyn näyttelylle: Kudottua kauneutta - suomalaisen ryijyn neljä vuosisataa. Helsingin Taidehallissa on esillä osa Tuomas Sopasen ryijykokoelmasta, joista jotkut ovat jopa hänen itsensä kutomia :)

Kasvitieteen professori ja filosofian tohtori Tuomas Sopanen aloitti intohimoisen ryijyjen keräämisen 60-vuotiaana vuonna 2005. Tämän jälkeen hän on hankkinut lähes 600 ryijyä, tosin ensimmäisen ryijynsä hän oli saanut siskoltaan lahjaksi jo 1980-luvulla.

Ryijyjä on Pohjoismaissa valmistettu ja käytetty yli tuhat vuotta. Vikingit keksivät 800-luvulla vaihtaa veneissä lämmikkeenä toimineet eläinten taljat villalangasta valmistettuihin ryijyihin, jotka kestivät paremmin jatkuvaa kostumista. Ajan myötä ryijyjä alettiin käyttää peittoina myös kotioloissa, kunnes 1800-luvulla yleistyneet vanutäkit sysäsivät ryijyt sängyistä lattioille ja seinille. 

Vanhoissa, kansanomaisissa ja itse suunnitelluissa ryijyissä suosittiin symmetriaa ja symbolimerkkejä, ja värit saatiin kasveista, mikä selittää niiden maanläheisen värimaailman. Akseli Gallen-Kallela suunnitteli ensimmäisen, vanhoja symmetriavaatimuksia rikkovan ns. modernin taideryijyn, joka esiteltiin Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900. Liekki on edelleen kutojien suosiossa, ja 1965 kudottu Liekki on nähtävissä myös Taidehallissa. Gallen-Kallelan perässä monet suomalaiset taidemaalarit ja arkkitehdit alkoivat suunnitella ryijyjä, jotka nousivat uuteen suosioon 1920-30 -luvuilla.

Toistamiseen ryijyinnostus syttyi Suomessa 1950-luvulla, jolloin esille nousivat mm. modernin ryijytaiteen suuret nimet Eva Brummer (1901-2007) ja Uhra-Beata Simberg-Ehrström (1914-79) - taidemaalari Hugo Simbergin tytär. Taidehallissa on esillä mm. Brummerin vuonna 1950 suunnittelema Zeebra-ryijy, jonka keräilijä Tuomas Sopanen on itse kutonut.

Rakastan ryijyjä ja rakastuin näyttelyyn. Lukemattomia ihania ryijyjä, ihania värejä, ihania muotoja. Ja ihanaa käsityötä. Jokaisen ryijy-ystävän unelmanäyttely.

Eva Brummerin vuonna 1950 suunnittelema Zeebra. 

Edessä Akseli Gallen-Kallelan Lisko-niminen ryijy.

2 kommenttia:

  1. Upeita! Tuo iso Art Deco ryijy on ihana. Voi kun paasisi kaymaan Suomessa ja voisi kayda tuossa nayttelyssa. Pitaa kertoa siskolle etta kay tuolla. Han on toissa Atenumissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisko on saattanut hyvin huomatakin näyttelyn, sillä se on ollut esillä mm. Hesarin sivuilla. Uskon että moni meikä-ikäinen tykkäisi :)

      Poista