torstai 30. tammikuuta 2020

Lasia, muumeja ja ryijyjä

Designmuseon värikäs rappukäytävä

Helsingin Designmuseossa on maaliskuun puoleen väliin asti kiva näyttely, jossa on esillä yksityisihmisten keräämiä esineitä muoviastioista ja emalikattiloista vanhoihin ryijyihin ja arvokkaisiin koriste-esineisiin. Paljon kauniita käyttö- ja koriste-esineitä, mutta myös keräilijöiden himoitsemia uniikkiyksilöitä ja 1950-luvun lapsuudesta tuttuja arkiastioita.

Ihastuin mm. Saara Hopean (1925-84) 1950-luvulla suunnittelemiin juomalaseihin, jotka kuuluvat nuoren Iivari Viilomaan pääosin kirpputoreilta keräämään lasi- ja mukikokoelmaan. Lasiesineitä rakastavana ihailin pitkään myös kauppaneuvos Kyösti Kakkosen keräämiä Gunnel Nymanin (1909-48) uniikkeja lasiesineitä. Varsinkin viehkeän vaaleanpunainen Ruusunlehti-niminen paksureunainen lasivati vei sydämeni.

Keräilijä Tuomas Sopasen kokoelmaan kuuluu mm. yli 500 ryijyä, joista näyttelyssä oli kuusi valioyksilöä 1700-luvun perinneryijyistä nykypäivän moderneihin hapsuryijyihin. Vanhin, yli 200 vuotta vanha morsiusryijy oli ällistyttävän hyväkuntoinen ja riemastuttavan ”moderni”.

Kiva ylläri oli törmätä muumiaiheiseen lastenlautaseen - samanlainen, jolta me Siskon kanssa söimme Lauttasaaren kodissa 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa. Meillä molemmilla oli matala ja syvä lautanen sekä sarjaan kuuluva vanhanaikainen muumimuki. Mukit ovat vuosien kuluessa kadonneet, mutta joku lautanen löytyy vielä keittiökaapin perältä :):)

Nautiskellen tutkin keräilijöiden mielenkiintoisia kokoelmia, vaikken itse systemaattista keräilyä harrastakaan. Vaikka innokas kirppareiden luuhaaja olenkin...

Saara Hopean juomalaseja (1956)

Gunnel Nymanin Ruusunlehti (1948)

Muumi-aiheinen lastenlautanen1950-luvulta

Morsiusryijy (villa, puuvilla) 1798

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti