sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Kirkko ja sen kuva


Asun kahden kirkon - Agricolan kirkon ja Johanneksen kirkon - välissä. Kaksioni olohuoneesta näkyy (kurkkaamalla) Argicolan kirkon lähes sata metrinen torni (täällä) ja makuuhuoneesta näkyisi, ellei viereiset kerrostalot peittäisi näkymää, Johanneksen kirkon sirot kaksoistornit.

Johanneksen kirkko valmistui 1891 Helsingin laitamaille ripeästi kasvavan kaupungin kolmanneksi kirkoksi Vanhan kirkon (1838) ja Tuomiokirkon (1852) lisäksi. Alkuun kirkkoa kutsuttiin Uudeksi kirkoksi, mutta pian nimeksi vakiintui Johanneksen kirkko. Kirkkohan oli rakennettu Punanotkon kukkulalle, jossa kaupunkilaiset olivat perinteisesti polttaneet kokkoa juhannuksena, Johannes Kastajan syntymäpäivänä.

Johanneksen kirkon on suunnitellut ruotsalainen arkkitehti Erik Melander, joka voitti 1878 järjestetyn arkkitehtuurikilpailun. Kirkko on uusgoottilaisen siro ja koristeellinen, ja paikkaluvultaan Suomen suurin kivikirkko. Alkuun kirkossa oli 3000 istuinpaikkaa, mutta nykyään istumaan mahtuu 2200 ihmistä. Kymmenisen vuotta sitten kirkko siirtyi suomenkieliseltä Tuomiokirkkoseurakunnalta ruotsinkieliselle Johanneksen seurakunnalle (Johannes församling).

Johanneksen kirkko on henkeä salpaavan kaunis ja komea. Kävelen sen ohi useita kertoja viikossa. Olen katsellut ja ihaillut sitä joka suunnalta, joka säässä ja joka vuodenaikana. Välillä pää kenossa yrittäen hahmottaa tornien korkeutta ja välillä silmät sirrissä auringon häikäistessä. Sisällä en ole vielä käynyt, sillä useimmiten olen liikkeellä Muru-koiran kanssa, joka ei ymmärrettävästi pääse kirkkoon. Uskon ihastuvani kirkkoon entistä enemmän, kunhan kurkkaan vielä sen sisälle.

Käydessäni Ateneumissa runsas viikko sitten (täällä) ilahduin, kun törmäsin siellä Sulho Sipilän (1895-1949) ja Greta Hällfors-Sipilän (1899-1974) maalauksiin, joissa oli kuvattu Johanneksen kirkkoa ympäristöineen. Taiteilijapari asui Laivurinrinteen kerrostalossa kirkon vieressä ja kumpikin maalasi useita tauluja kotinsa ikkunasta näkyvästä kaupunkimaisemasta. Greta Sipilän maalauksen Johanneksen kirkosta voisin ottaa kotini seinälle - jännän rohkea ja leikkisä 1910-luvun teokseksi.

Johanneksen kirkko sisältä - eläkemummin to do -listalla :):)

Greta Hällfors-Sipilä: Johanneksen kirkko (n. 1918)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti