torstai 9. toukokuuta 2019

Löytöretkeilyä raunioissa


Lampsimme parin tanssikaverin kanssa pitkän lounaan jälkeen Lidon hotellialueelta laiskasti kohti Funchalin satamaa, kun yksi kavereista huomasi rannassa oudon rakennuksen, jonka yläkulmassa luki Design Centre. Eikun sinne - designia, merta ja yllätyksiä. Sehän sopi paremmin kuin hyvin lounaan jälkeiseen raukeaan olooni.

Kukaan meistä ei ollut kuullut rakennuksesta eikä sen seinässä mainitusta Nini Andrade Silvasta. Mutta kohta olimme viisaampia. Kunhan ensin kiipesimme kolisevia rautaportaita pitkin pieneen, mutta lumoavaan näyttely/ravintola/näköala-tilaan, joka oli rakennettu merestä nousevan kalliojärkäleen päälle.

Nini Andrade Silva (s. 1962) on maailmalla tunnettu, Madeiralla syntynyt sisustussuunnittelija ja -arkkitehti (täällä). Kolme vuotta sitten hän suunnitteli ja rakennutti tämän lasista, metallista ja kivestä tehdyn luomuksen vanhan linnoituksen raunioille. Linnoitus oli aikoinaan kuulunut Madeiran löytäjälle, portugalilaiselle löytöretkeilijä ja purjehtija Goncalves Zarcolle (1390-1471). Eli rakennukseen liittyy jännää kerroksellisuutta ja sisällä voi aistia historian havinaa.

Ihastuin rakennukseen. Lasiseinäinen, parinkymmenen hengen ravintola on auki vain iltaisin, joten iltapäivällä pieneen näyttelyyn ja aavalle merelle aukeavalle kahvilaterassille oli eksynyt vain jokunen kävijä. Terassilla oli pari pöytää tuoleineen ja neljä Silvan suunnittelemaa, pehmustettua isoa löhöilyvuodetta.

Madeiran matkani ehkä upein hetki olikin puolituntinen, jonka makasin oikosenaan Silvan sohvassa hipihiljaa, ja vain katselin, kuuntelin ja haistelin taivaan sineä, pilvien vaellusta ja meren loisketta. ”The end of the world”, kuulin jonkun naapuripöydässä toteavan.

Aurinko lämmitti kehoa, merituuli paijasi kasvoja. Riisuin toppatakin ja nautin - minä suuri löytöretkeilijä :):)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti