torstai 26. tammikuuta 2017

Tanssia Turussa

Sekahaku (täällä) on turkulainen tanssiseura, jonka kesäkursseista olen nauttinut Littoisten lavalla (täällä ja täällä). Asiantuntevaa opetuksesta, hyviä viejiä ja mukava tunnelma. Tänä vuonna olen alkanut kaivata Sekahakua jo ennen tanssilavojen avautumista, joten mökillä ollessani päätin kokeilla seuran talvisia tanssitreenejä Turussa. Mökiltä hurauttaa tunnissa Turkuun ja lähes suoraan Pyrkivän (täällä) pihaan.

Eilen kokeilin 60+ -ikäisille tarkoitettua hitaan valssin alkeisjatkoa ja perusryhmäläisten tangon alkeisjatkoa. Kaksi kertaa puolitoistatuntia ja välissä tunnin Tanssiksi-osio, jossa ohjaajan johdolla tanssittaan yksin mm. fuskun ja salsan perusaskelia. Tulipahan todettua, että mummojenkin on mukavampi opetella parin kanssa kuin yksin. Liekö tunti tarkoitettu sellaisille joita ujostuttaa harjoitella tanssiotteessa - tiedä häntä?

Kuten Littoisten kesälavalla niin Turun Pyrkivälläkin Sekahaun eläkeläisten ryhmä oli suosittu. Paljon väkeä ja innokkaita harjoittelijoita. Useat osallistujat tulivat pariskuntina, mutta siitä huolimatta parinvaihto toimi hyvin. Alkeisjatkossa treenattiin viemistä ja seuraamista sekä valssin peruskäännöksiä. Ja stopparia: Nainen astuu kannalle asti menevän, hieman kyykistyvän askeleen vas jalalla oikealle takaviistoon (yks) ja palaa takaisin paikalleen miehen eteen oik jalan päkiöille (kaks) ja astuu vieressä olevalla vas jalalla päkiöille (kol). Tämän jälkeen sama toistetaan oik jalalla vasempaan takaviistoon. Mies astuu samalla stopparin eteenpäin alkaen naisen oik puolelle.

Tanssiksi-tunnin jälkeen oli tangon alkeisjatko. Joukossa taitavia viejiä, jotka haastoivat sopivasti seuraamistaitojani. Välillä pärjäsin perässä ja välillä mokailin. Mutta nautin oppimisesta!

Touhukkaan ja suorasanaisen Antti-Villen mielestä mies määrää, ollaanko tangoa tanssiessa vartalokontaktissa vai ei. Jos nainen tulee liian iholle, mies voi hänen mukaansa pitää oik kättään kymmenisen senttiä irti naisen selästä "niin eiköhän nainen ymmärrä että olisi syytä siirtyä hieman etäämmälle!" Ihan päinvastaista mitä eräät naisopettajat ovat tunneillaan painottaneet: Nainen määrää miten tiiviissä kontaktissa tanssitaan. Ja osa opettajista on jopa korostanut, että tango on kontaktitanssi ja se vaatii ainakin keskitasolta eteenpäin onnistuakseen vartalokontaktin.

Juuri kun olen oppinut ja uskaltautunut asettua viejän kanssa vartalokontaktiin ja huomannut miten paljon se helpottaa seuraamista... Mutta jos jatkossa joudun viejän nöyryyttäväksi "en halua että sinä tulet liian lähelle, joku muu saa tulla mutta et sinä". Saa nähdä miten mummo jatkossa toimii...

Näkemyksistään huolimatta Antti-Ville opettaa hyvin. Hän osaa pilkkoa tanssin kuviot ymmärrettäviin ja opittaviin osakokonaisuuksiin ja korostaa perusteista lähtien kunkin tanssilajin ominaisluonnetta. Sekahaku kutsuu edelleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti