perjantai 23. joulukuuta 2016

Rentoa (tai raskasta) opiskelua


Äidinäitini Alma opiskeli Helsingin yliopistossa 1910- ja 1920-luvuilla (täällä). Tänä aikana hän asui mm. Fredrikinkadulla ystäviensä Martta ja Sisko Kilven kanssa. Valokuvassa Alma (oikeassa reunassa) Kilven sisarusten kanssa. 

Martta Kilpi opiskeli kirjanpitäjäksi ja työskenteli myöhemmin Kauppalehdessä. Mentyään naimisiin hänen sukunimensä muuttui Valjakaksi. Martta sai yhden lapsen - Helenan, joka sairasti Downin syndromaa ja eli vanhempiensa kanssa Helsingissä yli 40-vuotiaaksi.

Martta säilyi Alman ja myös Alman tyttären eli äitini läheisenä ystävänä kuolemaansa asti. Martta oli sekä äitini että minun kummitäti ja antoi minulle ensimmäisen oikean nukkeni - Helenan. Jouluksi Martta-täti kutoi nukelleni aina taidokkaita villatakkeja ja ompeli käsinpäärmättyjä vaatteita alushousuista samettitakkeihin.

Mitähän Alma-tyttärensä laiskottelusta tuumaisi talonemäntä Liisa Mäkelä? Hänen kuoltuaan 68-vuotiaana keväällä 1934 paikallislehdessä julkaistussa muistokirjoituksessa kirjoitettiin mm.:
"Emäntä Mäkelä omasi harvinaisen tarmokkuuden, jollainen on suotu vain harvalle naiselle. Tarkkuudellaan ja tarmokkuudellaan hän keräsi melkoisen omaisuuden. Suurella innolla seurasi hän yleisiä asioita ja erittäinkin naisasia oli hänelle sydämen asiana. Maalaisväestön keskuudessa hän teki paljon työtä naisasian hyväksi. Valtiollisia ja talouspoliittisia kysymyksiä hän seurasi mitä kiinteimmin. Innokkaana raittiusihmisenä vaikutti hän voimakkaasti raittiusasian edistämiseksi paikkakunnalla."
Toisaalta kyllä Almankin muistokirjoituksessa häntä voisi kuvailla sanoilla "tarkka ja tarmokas naisasianainen".


Opiskellessaan lastenlääkäriksi Berliinissä vuosina 1923-25 Alma on kuvattu lepäilemässä tulevan aviomiehensä Juhon kanssa. Kuvassa Alma ja Juho makaavat keskellä.

2 kommenttia: