perjantai 8. heinäkuuta 2016

Foksivinkkejä

Torstaina Pavilla kolmetuntinen lavafoksia Maijan ohjauksessa. Tykkään foksista, mutta eilen meno takkusi. Jututtaessani yhtä hyvää miesviejää hän kertoi aloittaneensa tanssin kahdeksan vuotiaana, jolloin vaihtoi painiharrastuksen kansantanssiin. Oli muuten Pohjanmaalta, jossa vaihtoehtoina oli paini tai kansantanssi. Meikäläinen aloitti 60-vuotiaana, joten pieni taso- ja taitoero sallittanee...

Aloitusaskeleeseen mies astuu vas jalallaan takaviistoon, myös vartalollaan. Nainen seuraa liikkeellään miehen vartaloa astuen oik jalallaan etuviistoon (hidas), palaten - viejän ohjatessa - takaisin vas jalalleen (hidas) ja astuen nopnop-askeleet suoraan taakseen tai takaviistoon. Myös lopetusaskel voi olla aloitusaskeleen ensimmäisen askeleen kaltainen, mutta pidempi ja syvempi. Nainen ei roiku miehessä eikä mies kaadu naisen päälle, vaan kumpikin seisovat tukevasti omilla jaloillaan, naisella oik jalka koukussa ja vas jalka sivulle ojennettuna tai seksikkäästi miehen oik jalkaa vasten.

Hitaissa askelissa vartaloa kierretään kuten kävellessä eli kun nainen astuu oik jalalla taakse, hänen tulisi kiertää oik olkapäätä eteen ja päinvastoin. Vartalon kierto korostuu rytmirikossa, jossa astutaan vain hitaita askeleita eli ikäänkuin kävellään eteen- tai taaksepäin.

Yksi viejistä antoi pari vinkkiä: Ota pidempiä askelia ja pidä polvissa pieni koukistus baunssin lisäksi, niin meno ja tasapaino paranee. Viejän mukaan baunssi on merkityksellisempi hitaassa foksissa, eikä välttämätön nopeassa foksissa. Maija muistutti, että jalat eivät saa olla harallaan, vaan reisiä puristetaan tiukasti yhteen.

Aina oppii, tai ainakin löytää vanhoista opeista uusia vinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti