perjantai 7. heinäkuuta 2023

Onnekas Onni?


Olen pitkään aikonut käydä katsomassa Salon kaupungintalon edessä olevaa patsasta. Homma on toistaiseksi jäänyt, vaikka rakennus on aivan kaupungin keskustassa ja jopa näkyy torilta, jolla - ollessani Ukin mökillä - käyn useita kertoja viikossa.  

Eilen pistäydyin yksin Salossa, ja päätin että nyt tai ei koskaan :) Mikä patsaassa sitten minua kiinnostaa? Oikeastaan ihan pikku juttu eli miten tämä Onni-niminen patsas, jossa kaksi tyyliteltyä ihmishahmoa istuu rinnakkain, on asettunut Saloon. Onni on minulle tuttu ennestään, sillä hahmot istuivat useamman vuoden Eiranrannassa tuijottamassa horisonttia :) Blogituttuni Orvokki ehti jopa ikuistaa sen Orvokki4you -blogiinsa kesällä 2016 (täällä). 

Patsas on Neuvostoliitossa 1952 syntyneen, mutta Kiskossa yli 30 vuotta asuneen kuvanveistäjä Rafael Saifulinin teos vuodelta 2006. Onni ilmestyi Eiranrantaan 2013, jolloin Eteläiset kaupunginosat ry:n Facebook-päivityksen mukaan Rakennusvirasto oli myöntänyt sille määräaikaisen luvan vuodeksi. 

Vuosi venyi useammaksi, mutta Helsingin kaupunki ei ostanut/lunastanut patsasta kokoelmiinsa. Lopulta Onni 2017 poistettiin Eiranrannasta, mihin se mielestäni sopi erinomaisesti. Tällöin ymmärtääkseni salolainen yksityishenkilö osti patsaan ja lahjoitti sen pystytettäväksi Salon kaupungintalon eteen. 

Nyt mies, omena ja nainen istuvat ja katselevat salolaista liikenneympyrää kaukana meren takana häämöttävän Tallinnan sijaan :) Ja Onni-patsas jää vain harvojen iloksi, toisin kuin Eirassa, jossa se oli keskellä vilkasta rantareittiä.

Onni on istua ja katsoa liikenneympyrää - vai onko?

2 kommenttia:

  1. Kiitos patsashistoriasta. Muistan hämärästi tämän patsaan, mutta en olisi tiennyt muutostaan saatikka taustastaan mitään ilman sinua. MK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinäkuun jatkoja sinulle, MK. Terv InnaAnni

      Poista