torstai 12. tammikuuta 2023

Pitkin Pietarinkatua 2

Pietarinkatu 16 

Myrskyisinä ja koleina päivinä koiralenkkini suuntautuu usein Pietarinkadun suuntaan Kaivopuiston rantareitin sijaan. Suojaan mereltä puhaltavilta tuulilta ja tuiskuilta, kuten kävelyretkiäni seuranneet ehkä tietävätkin. Viime viikkoina on taas tuiskuttanut tiheään, joten Murun kanssa olemme ahkerasti tallanneet Pietarinkadun seutuja :)

Helsingin Ullanlinnaa halkova Pietarinkatu on täynnä toinen toistaan upeimpia jugendtaloja, joita olen valokuvannut blogiini mm. loka- (täällä) ja joulukuussa 2020 (täällä). Mutta aina noista vanhoista rakennuksista löytyy uutta mielenkiintoista tai ainakin uusia kuvakulmia.

Viime viikolla tykästyin Pietarinkatu 16:n eli Alppi-nimisen asunto-osakeyhtiön porttikäytävään. Rakennuksen on 1907 suunnitellut Johan Roine (1879-?) - rakennusmestari, joka suunnitteli lukuisia kerrostaloja etenkin Etu-Töölöön. Ihastelin myös Pietarinkatu 10:n seinäkoristeita ja alakerran pikkuikkunoiden värikkäitä lasimaalauksia. Talo on valmistunut 1912 arkkitehtikolmikon - Usko Nyström (1861-1925), Albert Petrelius (1865-1946) ja Vilho Penttilä (1868-1916) - yhteistyönä. Kolmikko, jonka toimisto suunnitteli myös kadun vastakkaisella puolella olevan viehättävän Kointähti-nimisen kerrostalon (täällä). 

Onneksi on väliin tyyntä ja väliin tuulta, sillä sekä ranta- että katureitillä on puolensa. Tosin, jos olisi pakko valita, niin rantareitti ja meri taitaisivat voittaa - tai siis yhdellä sanalla voittaisivat.

Pietarinkatu 10

4 kommenttia:

 1. Kiitos kauniista kuvista! Wanhoissa rakennuksissa on glamouria, jotain niin ikiaikaista kuin tässä yhä nopeammin muuttuvassa maailmassa olla voi, jotain rauhoittavaa. Tuulet ja tuiskut eivät ole kutsuvia, joten suojaisia lenkkejä teille kahdelle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos taas kommentistasi, Takkutukka. Rauhoittavaa glamouria - totta. Terv InnaVaara

   Poista
 2. Marika Tudeer, Pilkkeitä Pilpalasta -blogi16. tammikuuta 2023 klo 12.39

  Oi, lapsuusmaisemiani! Pääsisipä taas sinne kävelylle - olen käynyt Helsingissä ehkä kahdesti viimeisten kolmen vuoden aikana. Mielikuvissani toki useammin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suositan toteuttamaan toiveesi, mutta vasta myöhemmin keväällä tai kesällä, kun tämä loska helpottaa. Uskon että löydät paljon vanhaa, mutta myös jotain uutta ja muuttunutta. Edelleen täällä asuu yllättävän paljon lapsiperheitä ja koiraihmisiä - toki myös eläkeläisiä. Terv InnaVaara

   Poista