maanantai 22. elokuuta 2022

Kirkko ja kappeli


Kellokosken partaalta entisen ruukin alueelta (täällä) löytyy sekä kirkko että kappeli. Kirkko rakennettiin vuonna 1800 ruukin työläisten kirkollisia tilaisuuksia ja kappeli 1934 sairaalan potilaiden kirkollisia tilaisuuksia varten. 

Ruukin ensimmäinen patruuna Lars Nysten osti Keravanjoen partaalle syntyneen kartanon vuonna 1793. Seuraavana vuonna Nysten perusti mailleen rautaruukin, joka sai ruotsinkielisen nimen Marieforsbruk hänen Marie-vaimonsa mukaan. Pari vuotta myöhemmin vuonna 1800 patruuna rakennutti alueen työläisten käyttöön yksinkertaisen kirkon. Kun leskeksi jäänyt Nysten ajautui vuonna 1803 konkurssiin, ruukki ja kirkko jatkoivat toimintaansa uusien omistajien alaisuudessa.

Punamullalla maalattu, yksinkertainen kirkko on edelleen säännöllisessä käytössä Tuusulan seurakunnan omistuksessa. Nykyiset valkoiset ulkokoristeet ja pieni puinen torni lisättiin puiseen laatikkokirkkoon 1930-luvulla.

Kartanon maille perustetun Kellokosken sairaalan alueelle rakennettiin 1934 pieni rapattu kappeli - paikalla pari kymmentä vuotta olleen ruumishuoneen päälle. Tarvittaessa 1960-luvulle asti kappelissa tehtiin myös ruumiinavauksia, ja 1930~ ja 1940-luvuilla mielenterveyspotilaiden hoidossa käytettyjä lobotomialeikkauksia. 

Sairaalan kappelin käyttö kirkollisissa tilaisuuksissa hiipui 1960-70-luvuilla. Tämän jälkeen rakennus oli pitkään tyhjillään, kunnes se kunnostettiin ja avattiin uudelleen 1981.

Kellokoskella käydessäni (täällä) kumpikin - kirkko ja kappeli - oli kiinni ja kiertelin rakennuksia vain ulkoa. Myöhemmin luin netistä, että halutessaan kappeliin pääsee sisälle, kun alueella oleva sairaalamuseo on auki.

Ruumishuoneen päälle rakennettu kappeli

Kosken reunalle rakennettu kirkko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti