torstai 19. marraskuuta 2015

Susan valssiaskel

Harvoin olen tanssitreenin jälkeen ollut niin poikki kuin eilen Susa Matsonin kolmen valssitunnin jälkeen. Reisilihaksia jomotti, kylkiä särki ja hartioita pakotti. Susa seisotti meitä varpailla, teetätti puolikyykkyjä ja vedätti napaa selkärankaan. "Varpaille noustessa ajattele, että molemmissa käsissä on painavat kapsekit, jotka vetävät hartioita alat." Eli varpailla ollessa selkäranka kurottaa korkeuksiin, mutta hartiat pyrkivät painumaan maata kohti.

Naisen oikean käden paras asento - Susan mielestä - on pihtiote miehen olkapäästä peukalon painaessa olkanivelen etukuoppaa ja naisen pää katsoo aina hieman omalle vasemmalle.

Hitaan valssin perusjuttujen lisäksi harjoiteltiin keinuntaa ja ohituksia. Parasta oli seuraava: Vasemman käännöksen alun (yks, kaks, kol) jälkeen tanssijat astuvat toisen jalkansa naisesta katsoen pitkälle vasemmalle ja siirtävät painonsa (nainen) vasemman jalan päälle ja oik jalka hitaasti viereen - jättäen mol polvet koukkuun (yks, kaks, kol), eikä siis valssin normaalia päkiöille nousua. Tämän jälkeen nainen - miestä seuraten - astuu oikealla takaviistoon ja vas jalka viereen (yks) nousten hitaasti varpaille. Sitten nainen ohittaa miehen oikealle tehden vasemmalla jalallaan - varpailla - nopean vaihtoaskeleen eli vasen astuu sivulle (ka-), oikea viereen (-aks) ja vasen vielä sivulle (kol). Lopussa paino vas jalalla ja koukistus polvista. Sitten nainen kääntyy takaisin miestä kohti ja astuu oikealla askeleen miestä kohti tämän oik puolelle (yks), samoin vas jalalla nainen astuu miehen oikealle sivulle (ka-) ja kääntyy vas jalan päkiöillä vasemman kautta siten että naisen selkä on miehen menosuuntaan (-aks). Lopuksi nainen laskeutuu oikealle jalalle ja vas jalka viereen (kol). Nainen jatkaa oikealla jalalla.

Hyvän viejän kanssa onnistuin, mutta kun viejänä oli samanlainen sählääjä kuin minä, niin uudesta kuviosta ei tullut mitään. Ja sitten veikin monen parin vaihdon ajan ennen kuin sain oikeat liikeradat taas puristettua lihasmuistista.

Mutta meikä oppii - vaikka hitaammin kuin nuoremmat!

2 kommenttia:

 1. Taidat oppia jopa nopeammin kuin nuoremmat…
  Miten ihmeessä muistat kaikki nuo opit kirjoitettuun muotoon. Listaatko tunnin aikana pikamuistilappuja vai onko sinulla erinomainen muisti (luulisin tuon jäkimmäisen)
  Ei pitäisi teille tulla ukin kanssa erimielisyyksiä josta askeltamisesta tai kuviosta, kun hän vain luottaisi sinun muistiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parinkanssa tanssiessa pidän visusti käsitykseni askelista omana tietonani ja yritän vaanseurata viejää. Joskus olenjotain yrittänyt sanoa ja oppinut että harvoin löydämme yhteistä käsitystä. Mutta se toki riippuu viejästä - on sellaisiakin joiden kanssa yhteinen arvailu askelista onnistuu hyvin ja on kivaa. Oln itse tosikko ja huomannut että jos viejäkin on samaa rotua, niin silloin pärjäämme paremmin kun vain seuraan. Jos viejäksi tulee huumormies, niin silloin onnistumme usein funtsaamaankin yhdessä askeleita.
   Ja tuosta askelten muistamisesta; ne puristuu tunnin aikana lähinnä lihasmuistiin, josta kotiin tullessa askeleita miettiessä ikäänkuin palautuu tietoiseen muistiin. Outoa minustakin...

   Poista