tiistai 5. elokuuta 2014

Mitä saa 50 sentillä?


Ainakin ihanan ruotsalaisen kirjailija-kuvittaja -parin Ulf Nilssonin ja Eva Erikssonin kirjan Mummun kaikki rahat (Kustannus-Mäkelä 2008, suom. Raija Viitanen). Maltan tuskin odottaa, kun pikkupojat tulevat hoitoon loppuviikosta, saan napata pojat kainaloon ja syventyä kirjaan, joka alkaa lauseella Yhtenä päivänä mummusta tuli aivan yllättäen höperö ja nuuka. 

Viime viikolla luettiin poikien kanssa tekijäparin kaksi aiemmin julkaisua kirjaa - myös kirppiksiltä ostettuja: Hälytys, hälytys hiirten palokunta (Tammi 1996, suom. Sanna Uimonen) ja Kirsikkavaris: tosikertomus Skoonen kauheimmasta variksesta (WSOY 1985, suom. Laura Voipio). Molemmat ihania, älykkäällä tavalla opettavaisia ja sopivan pituisia Mummin ja alle 4-vuotiaan yhteiseen lukuhetkeen. Ja mikä parasta juoni ja kuvitus viehättää myös aikuista ja kestää useita luku- ja katselukertoja.

Ihastuin kaksikon kirjoihin jo 1980-luvulla, jolloin luin heidän Pikkusisko kaniini -kirjojaan omille lapsilleni. Ulf Nilsson on 1948 syntynyt ruotsalainen kirjailija, joka on kirjoittanut yli sata lasten- ja nuortenkirjaa. Hän on saanut kahdesti ruotsalaisen August-palkinnon ja 2006 Astrid Lindgren -palkinnon. Useimmissa suomeksi käännetyissä Nilssonin lastenkirjoissa on toisen rakastetun ja palkitun ruotsalaisen - Eva Erikssonin (s. 1949) - taivaallisen ihana kuvitus.

Uusimmat Nilsson-Eriksson -kaksikon suomennokset - kaikki Kustannus-Mäkelältä - odottavat vielä vuoroaan: Ypö yksin näyttämöllä (2012), Kun olimme yksin maailmassa (2009) ja Leikitään hautajaisia (2006). Luotan, että kaikki kolme käsittelevät vakavia aiheita kiertelemättä, mutta luettavasti, ymmärrettävästi ja lempeästi. Ypö yksin näyttämöllä -kirjaa on arvioitu Lastenkirjahylly- ja Värikäs päivä -blogeissa. Kahdesta muusta on tänä vuonna kirjoitettu mm. Bleuen ihanassa lastenkirjablogissa (täällä ja täällä).

Omille lapsille kirjoja on aikoinaan luettu jo jokunen pino, mutta onneksi rakastan lastenkirjoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti