torstai 21. marraskuuta 2024

Vikingillä Tallinnassa


Viime viikolla piipahdin päiväseltään Tallinnassa. Tällä kertaa valitsin Vikinglinen, jonka laiva lähtee Katajanokan laiturista - kävelymatkan päässä Punavuoren kodistani. Perillä Tallinnassa ehdin olla lähes neljä tuntia, sillä laiva lähti klo 17 takaisin kohti Helsinkiä. Ja edestakainen lippu maksoi vain 16 euroa - oudon halpaa :)

Syy lyhyeen Tallinnan matkaani löytyi Ateneumin uusimmasta näyttelystä (täällä), jossa näin seinän kokoisen kopion saksalaisen Bernt Notken (1440-1509) työpajassa 1400-luvun lopussa valmistuneesta, vaikuttavasta Kuolemantanssi-nimisestä maalauksesta. Teoksen esitetekstissä kerrottiin, että alkuperäinen maalaus on esillä Nigulisten kirkossa Tallinnan Vanhassakaupungissa. Joten ei kun sinne :)

Nigulisten kirkko eli Pyhän Nikolaoksen kirkko on vuodesta 1984 alkaen toiminut museona ja konserttisalina, ei enää kirkkona. Alkuperäinen kirkko valmistui 1300-luvulla ja seuraavien vuosisatojen aikana sitä paranneltiin ja laajennettiin useaan otteeseen. Kirkko tuhoutui kuitenkin lähes täysin toisessa maailmansodassa.

Tuhoutunutta kirkkoa alettiin kunnostaa 1950-luvulla. Työ edistyi hitaasti ja valmistumisen jälkeen 1980-luvun alussa kirkon korkea torni paloi pahasti. Tämän jälkeen tehtiin lopullinen päätös kunnostaa rakennus ainoastaan museokäyttöön, ei enää uskonnollisiin tarkoituksiin. 

Nykyään kirkkorakennus on osa Viron taidemuseota. Esillä on alkuperäisen kirkon esineitä ja taideaarteita, joista suurin osa oli ehditty siirtää turvaan ennen sotaa, sekä muuta keskiaikaista taidetta. Säilyneistä upeista esineistä minua kiinnosti mm. Pyhää Kristoforosta esittävä puuveistos, Johannes Ballivin luurankoa kuvaava hautakivi ja Bogislaus von Rosenin muistokappelissa ollut seinän kokoinen puuovi - kaikki tuhoutuneessa kirkossa olleita aarteita.

Ehkä parasta kirkkomuseossa oli kuitenkin sen torni ja upea näköala Vanhaanksupunkiin :) Rakennuksen viimeisin remontti valmistui keväällä 2023, jolloin torniin asennettiin hissi ja 45 metrin korkeuteen avattiin näköalatasanne. Tasanteella oli ikkunoita joka suuntaan, joten Vanhankaupungin lisäksi sieltä näkyi sekä satamaan ja merelle että modernimpaan Tallinaan. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. 

Kirkkomuseon ja tornin jälkeen kävin syömässä viereisessä ravintola Pegasuksessa. Sain mukavan ikkunapaikan, mutta tilaamani paistettu kuha-annos oli minulle liian rasvaista ja raskasta. Lisukkeena ollut kukkakaali/bataattipyree sen sijaan oli herkkua, samoin kuin täyteläinen leipä. Ja myös tarjoilijan tuoma vahva tumma Saku-olut (Saku tume 6,7%) yllätti positiivisesti, ei yhtään kitkerää :)

Kokonaisuudessaan supermukava päiväretki marraskuiseen Tallinnaan. Sää suosi - tosin aurinko ei paistanut, mutta ei satanut eikä tuullut, joten ei ollut valittamista. Ja iltapäivä kaupungissa riitti hyvin yhden museon tutkimiseen, näköalasta nauttimiseen ja rauhalliseen ruokailuun.

Ja Kuolemantanssista - Surmatants - lisää seuraavassa postauksessa…

Tobias Heintzen (1593-1653) Pyhä Kristoforos vuodelta 1624.
Puinen pyhimysveistos kannatteli aikoinaan vanhan kirkon 
tuhoutunutta saarnatuolia - hartioilla näkyvän maapalloa lisäksi. 

Johannes Ballivin hautakivi. 
Ballivi oli ranskalainen lääkäri, joka muutti perheineen 1519 Tallinnaan, 
jossa koko perhe kuoli seuraavana vuonna ruttoon. 

Komeasti koristeltu puinen reliefi toimi aikoinaan 
kirkossa olleen Bogislaus von Rosenin muistokappelin ovena.
Bogislaus von Rosen (1572-1658) oli varakas virolainen kauppias ja aatelismies.

Tornista näkyi myös viereinen Aleksanteri Nevskin katedraali (täällä). 

Kirkon torniin pääsee sekä hissillä että kiipeämällä 233 porrasta.
Minä valitsin hissin ylös ja pyöröportaat alas :)

Nigulisten kirkko toimii nykyään keskiaikaisen taiteen museona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti