perjantai 24. maaliskuuta 2023

Laureus yllätti

Viininviljelijän perhe, 1822

En ollut koskaan kuullut Turussa syntyneestä taidemaalari Aleksander Laureuksesta, joka kuoli kaksi sataa vuotta sitten 1823 Roomassa. Mutta vierailtuani pari viikkoa sitten Sinebrychoffin taidemuseossa minusta tuli lähes Laureus-fani. Museossa oli taiteilijan Kohti Roomaa -niminen näyttely, jossa oli esillä useita kymmeniä 1800-luvun alussa maalattuja, taidokkaita öljymaalauksia pääosin suomalaisista ja pohjoismaalaisista taidemuseoista ja yksityiskokoelmista. 

Aleksander Laureus (1783-1823) syntyi Turun suomalaisen seurakunnan kirkkoherran poikana suuren lapsilauman keskelle, isänsä toisen vaimon esikoisena. Äiti kuoli seitsemännen lapsensa synnytykseen, kun Aleksander oli 11-vuotias. Vajaa parikymppisenä vähävaraisen perheen poika pääsi stipendin turvin opiskelemaan Tukholman Taideakatemiaan valtakunnan pääkaupunkiin, ja tämän jälkeen hän jäi asumaan ja maalaamaan Ruotsin puolelle. 

Tukholmassa Aleksander tapasi työläisperheen tyttären Charlotta Thyneliuksen (1786-1834), josta tuli hänen elämänkumppaninsa. Pariskunta lähti 1817 yhdessä ensin Pariisiin ja myöhemmin Roomaan, jossa Aleksander yllättäen sairastui kuumetautiin ja kuoli 1823 kesken parhainta luomiskauttaan.

Tykkäsin tosi paljon Aleksander Laureuksen värikylläisistä maalauksista. Nautin tutkia teoksia, joissa oli pikkutarkasti kuvattu monenlaisten ihmisten arkea ja vähän juhlaakin. Nuoria ja vanhoja, köyhiä ja varakkaampi, rosvoja ja pastoreita, perheitä ja ukkoköörejä. Tykkäsin, kun usean taulun vieressä oli asiantuntijan kirjoittama lyhyt selostus kyseisen teoksen taustoista tai sen yhteyksistä aikakauteensa.

Miten paljon löysin tuttua 1800-luvun alussa eläneiden ihmisten asennoista, ilmeistä ja tekemisistä. Heidän iloistaan ja suruistaan. Se hämmensi taas minua, kuten usein kun katselen vanhoja kuvia, piirroksia tai maalauksia.

Herneitä palkova tyttö, 1823

Tanssiaiset, 1814

Tulipalo yöllä talonpoikaistalossa, 1809

Omakuva 22-vuotiaasta taiteilijasta, n. 1805

2 kommenttia:

  1. Suurkiitos avauksestasi, kerrassaan kiehtovia teoksia uudelta taiteilijatuttavuudelta!
    Sinebrychoffin taidemuseo on ollut yksi mieluisia käyntikohteita ja miljööltään suursuosikkipaikkoja kautta aikain. Nyt kun on tullut niukalti kulttuuririentoja harrastettua sitten koronan alun olisi ilman Sinua tämä tainnut jäädä katve-alueelle.
    Sinulle pidän peukkuja pystyssä ensi viikon rientoihin ja toivotavan hyvää toipilasaikaa kunnes taas on aika taipua tangon taikaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, Takkutukka. Kauniita, mielenkiintoisia ja jotenkin rauhoittavia maalauksia. Niistä jotenkin välittyy ”ei elämässä ole minnekään kiire” -viesti - ainakin minulle. Mukavaa viikonloppua, InnaVaara

      Poista