tiistai 3. toukokuuta 2016

Tangoa tyylillä

Eilen kolme tuntia tangoa Malmin työväentalolla. Naisvalta, ja vain jokunen osaava miesviejä. Eipä silti itselläkin tyylikäs tango on vielä hakusessa. Ilokseni Maikki-assari oli palannut viiden kuukauden Espanjan reissulta. Maikin selkeää vientiä on helppo seurata, ja naisena hän pystyy antamaan seuraajalle korvaamattomia vinkkejä. 

Tangon tanssiote on intiimi, vaikka oikeaoppisessa vartalokontaktissa pitäisi ymmärtääkseni vain parin palleat olla kosketuksissa ja ylä- ja alavartalot irti (?). Polvet koukussa - ojentuen askeleelle siirryttäessä. Selkä suorana eli pylly ei törröllä. Hitaissa askelissa miehen ylävartalo on vastakierrossa eli miehen astuessa vasemmalla eteen miehen oik ylävartalo kiertyy vasemmalle - naisen myötäillessä miehen kiertoa.

Tanssijan Paritanssipäiväkirja-blogissa (täällä) löytyy hyviä ja yksityiskohtaisia ohjeita hyvästä tangoasennosta (täällä), mm. että miehellä on peruskävelyssä koko ajan lievä vastakierto vastapäivään. Ja lisää Paritanssipäiväkirjan tango-oppia: Tangossa vartalo on kuin juna, joka vain hiljentää asemien kohdalla (askeleen päällä) mutta ei milloinkaan kokonaan pysähdy.

Tangossa käsien asento on hieman kapeampi kuin muissa vakiotansseissa. Naisen oikean käden asento muistuttaa latinalaistanssien asentoa eli kyynerpäästä huikan enemmän koukussa kuin valssissa. Naisen vasen käsi lepää miehen oikean lapaluun (tai Pirjon mukaan peräti kainalokuopan) päällä tai vinosti siten että kämmenen etusormen puoleinen reuna nojaa miehen lapaluuhun ja peukalo osoittaa alaspäin.

Naisen vasemman käden asennosta Paritanssipäiväkirjassa (täällä) todetaan, että kaikissa vakiotansseissa, myös tangossa, naisen tulisi lukita vasen kätensä miehen hauis- ja olkalihaksen yhtymäkohtaan. Anonyymi kommentoi ko. postausta seuraavasti: Kirjavan tanssielämäni aikana mulle on opetettu naisen vasemman käden ainakin kolme tyyliä ja tapaa. Tämä helpottaa, kun minustakin on tuntunut, että tangotunneilla yksi ope sanoo käden asennosta yhtä ja toinen toista.

Kiirehdin edelleen liikaa - ja eritoten nyt pitkän tanssipaussin jälkeen. Enemmän rauhaa ja viennin kuuntelua tanssiin! Pienellä viiveellä miehen perässä, niin hyvä tulloo...

2 kommenttia:

  1. Luin sun kaikki aikaisemmat(kin) tanssijuttusi, ja minusta ne on ihanasti kirjoitettu. Kuten tämäkin. Olet löytänyt innostuksen uudestaan (mistähän minä sellaisen löytäisin..) mutta olet tullut pohtivaisemmaksi. Eikös olekin kiva havaita, että siellähän ne taidot on tallessa, luussa ja ruumiissa. Näin ystävät sanoo minullekin, mutta uskoni tanssitaitooni on jo mennyt..plääh. Sun kirjoitukset toisaalta luo uudestaan uskoa itseeni, kiitos siitä sinulle. Kunhan tästä tokenen, eli saan itseni kuntoon, niin ehkä minäkin sitten uudestaan... siihen asti lueskeln sun juttujasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun taas kommentoit. Joo, huomaan että tanssikokemuksista on kiva kirjoittaa. Silloin kirjoittaa itsestään ja omista tunnoistaan - mutta ei liian intiimejä asioita. Vähän kuin treenikirjaa pitäisi.

      Poista