tiistai 7. huhtikuuta 2015

Muna


Kanavanvarren joutsenten pesään ilmestyi tänään muna! Aamulenkillä pesä oli tyhjä ja molemmat joutsenet puuhasivat innokkaina sen ympärillä. Iltalenkillä huomasin, että uros jatkoi ahkerasti pesän rakentamista, mutta naaras nukkui hievahtamatta pesässä. Jäimme Murun kanssa seuraamaan lintujen toimia. Hetken päästä naaras kohottautui pesässä ja näin munan!

Aamulla joutsenia oli ruokkimassa keski-ikäinen mies, joka samalla heitti urokselle kauempaa  rannalta repimiään kuivuneita kaisloja eli auttoi lintua rakennuspuuhissa. Pysähdyin juttelemaan. Mies kertoi auttavansa lintuja päivittäin ja nimenneensä ne Akuksi ja Iinekseksi. Juttua jatkaessamme paljastui, että kyseessä oli "Pertti", joka pari vuotta sitten hoiteli yksinäistä Tupu-joutsenta (täällä ja täällä).

Joutsen hautoo munia runsaan kuukauden, mutta nämä lähes lenkkipolulle munitut munat tuskin saavat olla rauhassa edes viikkoa.

Tarkkasilmä voi erottaa munan pesän keskellä!

6 kommenttia:

 1. Hyvä Pertti! Nyt täytyy pitää peukut pystyssä, että muninta onnistuu paikanvalinnasta huolimatta.

  VastaaPoista
 2. Kunpa joutsenet vain saisivat pesiä rauhassa. Niin paljon on uhkia, kun noin tavattoman lähelle rantaa ovat pesänsä rakentaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanava ruopattiin kaisloista viime syksynä. Aiemmin ollut tiheä kaislikko, jossa uikut, joutsenet ja nokikanat mm. ovat pesineet. Nyt kaikki uiskentelevat onnettomina turvaisaa pesäpaikkaa etsien.

   Poista
 3. Tosi vaaralliseen paikkaan ovat pesän rakentaneet, niin aukealle ja lähelle ihmisiä. Toivotaan että saa olla rauhassa, että kaikki kunnioittaisivat joutsenta ja luontoa. Myös ne ilkivaltaa harrastavat ikiötkin tuntisivat oikeanlaisen lämmön.
  Tosi hieno kuvasarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilkiöitä, vääräleukoja ja munansyöjiä riittää. Onneksi cityjoutsenet ovat kuulemma tottuneet rakentamaan joka kesä uuden pesän ja kuulemma munivatkin vielä uudet munat.
   Tämä helposti lähestyttävä pesä on varmaan fasebook-tähti, sillä niin paljon meitä mummoja seisoo päivisin kuvaamassa ihmettä.

   Poista