keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Hulluna karttoihin


Olen hulluna karttoihin - kaikenlaisiin karttoihin - vanhoihin ja uusiin, suurpiirteisiin ja pikkutarkkoihin, isoihin ja pieniin. Ja kartan pitää olla paperinen ja mieluiten painettu - ei tietokoneelta kopioitu eikä matkapuhelimesta tiirattu. Matkoilla ensimmäisen päivän iloja on paikallisen kartan tutkiskelu heti hotellihuoneessa tai mieluiten läheisessä katukahvilassa istuen. Missä on paikallinen tori, missä hautausmaa, urheilukenttä, uimala, köysirata? Minne pääsee ratikalla ja minne jokea pitkin?

Tänään hain kirjakaupasta Istanbulin opasta, mutta mukaan tarttui Helsingin kuvakartta. Aion tutkia sitä illan olympiamitallihehkutuksen lomassa. Löytyyköhän jotain uutta?

8 kommenttia:

 1. Kartat ovat ihania! Siellä riittääkin nyt tutkimista kun matkoja on useita. Minullekin ehkä tulossa yksi, Lontooseen maaliskuun lopussa. Ehkä, ei tiedä vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli vuodia kun kävin toistuvasti työni takia Lontoossa. Aina kiire ja aina satoi. Aloin vieroksua Lontoota. Mutta nykyään olen löytänyt Lontoostakin sen rauhalliset ja kiehtovat kaupunginosat. Ja kumma kyllä, useimmiten käydessäni on ollut hyvä sää. Eli tervemenoa Lontooseen. Ajele jollakin kerrosbussilla päättärille ja takaisin, ja istu yläkerroksen etupenkillä (vapautuu pitkän matkan jossain vaiheessa). Ei haittaa vaikka olisi ruuhkaa. Näet kaupunkia ja kaupunkilaisia. Ja jalat saa levätä.

   Poista
  2. Meikätyttö oli Lontoossa parikymppisenä kieliharjoittelussa ja hotellisiivoojana. Hurja että oli vauhtia, erimaalaisia kavereita ja säpinää. Päivät töissä, illat diskoissa ja pubeissa. Enää ei jaksaisi :)

   Poista
  3. Nuorena sitä jaksoi monenmoista ja yhtäaikaa kaikkea. Silloin naureskeli eläkeläisille, joille pankissakäynti oli päivän kohokohta, eikä sitä yhteen päivään muuta mahtunutkaan. Nykyään itse elän melkein niin, ja nautin hitaudesta.

   Poista
 2. Sama täällä ! Paperikartat viehättävät. Olen säästänyt niitä vanhoista National Georaphic'in numeroista. Minulla on tallessa vanha Lontoon metrokarttakin niiltä ajoilta kun siellä olin (tai sellainen kaavio paremminkin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on kellarissa laatikko täynnä käytettyjä karttoja, useat repaleisia kun matkalla ahtaa taskuun tai laukkuun. Usein kuitenkin haluan ostaa tuttuun paikkaankin uuden kartan, voi olla ilmaantunut uusia oikopolkuja ja kävelyreittejä!

   Poista
 3. Harmittaa kun aikanaan lahjoitin Milanon kartan yhdelle ystävälleni joka minun jälkeeni lähti sinne au pairiksi. Voin toki netistäkin katsella Milanoa ja muistella siellä viettämääni aikaa mutta ei se aivan sama ole kuin iso paperikarttani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytetyssä omassa kartassa on muistot ja usein monia omia Paikkoja ympyröitynä.

   Poista