maanantai 3. helmikuuta 2025

Thyssenin kokoelmasta

Manuel Cabral Aguado Bejarano ((1827-1891): En la Feria de Sevilla (Sevillan markkinat), 1855

Carmen Thyssen -museossa Malagan keskustassa esitellään maalauksia espanjalaisen Carmen Thyssenin taidekokoelmasta. Pääosa noin 200 teoksesta on espanjalaisten, 1800-luvulla eläneiden taiteilijoiden maalauksia, jotka kuvaavat etenkin andalusialaisia maisemia ja ihmisiä maalla ja kaupungeissa - arjen askareissa, juhlissa, markkinoilla, härkätaisteluissa. 

Kävin museossa viimeksi marraskuussa 2019, jolloin tykkäsin, mutta en hurmaantunut (täällä). Ja sama vaikutelma jäi tällä kertaa: ”Ihan kiva”. Mikään museossa ei erityisesti säväyttänyt, mutta mielenkiintoista oli edelleen katsella kuvia 1800-luvun Andalusiasta. Osa näistä värikkäistä kaupunkikuvista ei paljoa eronnut valokuvista, joita olen nyt - lähes 200 vuotta myöhemmin - ottanut Fuengirolan ja lähikylien kaduilta. Esimerkiksi Manuel Wssel de Guimbardan vuonna 1881 maalaamassa taulussa Sevillan kapeat kujat ja kukkien täyttämät pikkuparvekkeet tuntuivat enemmän kuin tutuilta :)

Barcelonassa vuonna 1943 syntynyt Carmen Thyssen on varakkaan liikemiehen ja taiteenkeräilijän Hans Heinrich Thyssen-Bornemiszan (1921-2002) leski. Hollantilais-unkarilainen Hans Heinrich asui ja vaikutti suuren osan elämästään Sveitsin Luganossa, mutta mentyään vuonna 1985 naimisiin - viidettä kertaa - espanjalaisen Carmenin (o.s. Cervera) kanssa, myös Espanjasta ja espanjalaisuudesta tuli osa hänen kansainvälistä elämäänsä. 

Vuonna 1992 Hans Heinrich myi perimänsä ja edelleen kartuttamansa valtavan taidekokoelman Espanjan hallitukselle. Nykyään osa tästä noin 1600 taideteoksen jättimäisestä kokoelmasta on nähtävillä Madridissa olevassa Thyssen-Bornemiszan museossa. Hans Heinrichin kokoelman lisäksi Madridin museoon on pysyvästi sijoitettu myös osa miehen edelleen elossa olevan lesken Carmen Thyssenin henkilökohtaisesta taidekokoelmasta, josta osa - kuten edellä kirjoitin - on pysyvästi sijoitettu vuonna 2011 avattuun ja lesken nimeä kantavaan museoon Malagassa.  

Carmen Thyssen -museo on 1700-luvulla rakennetussa, myöhemmin kunnostetussa ja laajennetussa kaupunkipalatsissa, joka aikoinaan oli Villalonin aatelisperheen koti. Rakennusta on joskus kehuttu jopa yhdeksi Espanjan näyttävimmistä rakennuksista. Minä en tätä osannut näin kokea. Toki nelikerroksisessa rakennuksessa oli komea sisäpiha pylväskäytävineen, mutta jotenkin tämä kaikki paikalla koettaessa typistyi museovieraiden kävelyreiteiksi…

Kaikesta huolimatta uskon, että jos - iso jos - minusta tulee Aurinkorannikon vakikävijä, niin tulen käymään myös Malagan Carmen Thyssenin museossa uudelleen. Ja onhan rakennuksen neljännessä kerroksessa - kolmeen alimpaan kerrokseen levittäytyvän perusnäyttelyn lisäksi - puolivuosittain vaihtuvia ulkopuolisten taiteilijoiden näyttelyitä.

Tämän hetkisestä vaihtuvasta näyttelystä lisää huomenna… 

Manuel Wssel de Guimbarda (1833-1907): 
Vendedoras de rosquillas en un ricon de Sevilla (Rinkelinmyyjiä Sevillan kujilla), 1881

Angel Maria Cortellini Hernandez (1819-1887): 
Francisco Montes ”Paquiro”, antes de una corrida. La despedida del torero
 (Härkätaistelijan hyvästit), 1847.
Francisco Montes (1804-1851) oli yksi Espanjan kuuluisimpia härkätaistelijoita 1800-luvulla.

Vicente Palmaroli (1864-1896): Dias de verano (Kesäpäiviä), n. 1885

Jose Navarro Llorens (1867-1923): Llegada de la pesca (Kalastajat saapuvat), n.1904-1910

Museo Carmen Thyssen toimii 1700-luvulla rakennetussa Villalonin palatsissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti