perjantai 20. heinäkuuta 2018

Toven muumitalo


Tove Jansson (1914-2001) asui lähes 30 kesää pienellä Klovharun kalliosaarella puolisonsa Tuulikki Pietilän kanssa. Vuonna 1992 täytettyään 78 vuotta Tove luopui mökistä ja saaresta, ja luovutti ne Pellingin kotiseutuyhdistykselle. Nykyään yhdistys järjestää kerran vuodessa yhden viikon aikana maksullisia parin tunnin veneretkiä Klovharuun. Muuten saari on suljettu yleisöltä. Tänään oli minun vuoroni päästä Klovharuun veneellä ja kurkistaa Toven ja Tuutin tönöihin :):)

Pienen, yhden huoneen kesämökin on 1960-luvulla suunnitelleet Raili ja Reima Pietilä - Tuulikin käly ja veli. Mökki on lähes neliö, jonka joka sivulla on samankokoinen ikkuna - näkymä kuhunkin neljään ilmansuuntaan. Mökin lattiassa on avattava aukko (!!), josta pääsee mökin alla olevaan pikkuruiseen saunaan ja pesuhuoneeseen. Läheisessä kallionkolossa on puusee, jonka avonaisesta ovesta voi katsella suoraan merelle. Mökin kalustus on Toven ja Tuutin jäljiltä - paljon keltaista ja jokaisessa neljässä ikkunassa Marimekon verhot.

On helppo kuvitella muumipeikko harppomaan huolettomasti liukkailla, mutta niin kauniilla meren ja tuulen hiomilla sileillä kallioilla ja tutkimaan kymmeniä kallionkoloja kilpaa kirkuvien lokkien kanssa. Muumipappa istuskelemaan kivisellä penkillä mökin seinustalla tähyilemässä meressä näkyvää yksinäistä kallioluotoa, johon voisi rakentaa vaikka majakan (kuten Tovekin kuulemma suunnitteli). Muumimamma hyräilemään ja pyörimään ahtaassa mökissä törmäten välillä toiseen ja välillä kolmanteen pöytään ja kurkkimaan askareidensa lomassa huolestuneena ikkunoista missähän se Peikko pinkoo.

Muumit saavat rauhassa jatkaa elämäänsä Klovharussa, kunhan tämänvuotiset yleisöretket ylihuomenna loppuvat.


Kivipenkin päällä puupenkki - tietenkin.

Jokaiseen huoneeseen mahtuu kaksi sänkyä, kolme pöytää ja neljä ikkunaa :):)

Silta yli rotkon, puusee ja Mökki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti