sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Leffa makuuni

Pitkästä aikaa sain lähdettyä elokuvateatteriin - ja kyllä taas kannatti. Tanskalainen tyttö (The Danish girl) on brittiläisen Tom Hooperin ohjaama, tositapahtumiin perustuva elokuva. Se kertoo tanskalaisen taidemaalaripariskunnan Gerda (1886-1940) ja Einar (1882-1931) Wegenerin elämästä 1920-luvun Euroopassa. Kertomus siitä miten Einarista tuli Lili ja miten hän päätyi teettämään yhden ensimmäisistä sukupuolen korjausleikkauksista.

Tanskalainen tyttö kertoo rakkaudesta ja rohkeudesta. Rohkeudesta elää omana itsenään. Vaikeudesta elää omana itsenään, puskea kohti omanlaista elämää. Suvaitsevaisuudesta, halusta ymmärtää erilaisuutta.

Tanskalainen tyttö on kaunis kuin maalaus. Ja surullinen. Inhimillinen elokuva, joka ei selittele vaan jättää tilaa katsojalle.

PS. Kirjoitettuani ylläolevan ajattelin kurkata elokuvan saamia arvosteluja. Huomasin, että HS:n arvostelija kuvaa elokuvaa minun laillani sanoilla "kertomus rakkaudesta ja rohkeudesta" eli ilmeisen kliseisiä sanavalintoja...  Luin myös Dome.fi -sivustolta Aki Lehden arvion (täällä), mikä sai minut mietteliääksi.
"Tanskalainen tyttö käsittelee tärkeää aihetta aivan liian sisäsiististi. Hyvistä näyttelijöistä huolimatta elokuvan transsukupuolisuus on vain pelkkää pintaa. Väärässä kehossa elävän ihmisen pään sisälle ohjaaja Tom Hooper ei katsojaa päästä."   
Taidan olla Lehden kanssa aika paljossa samaa mieltä. Mieleeni palautui myös elokuva vuodelta 2005 Transamerica, jossa transsukupuolisuutta käsiteltiin huumorin avulla. Siinä Felicity Huffmanin esittämä mies sai juuri ennen sukupuolenkorjausleikkaustaan kuulla olevansa 17-vuotiaan pojan isä. Minä tykkäsin, ja Huffman sai (naispääosan) Oscar-ehdokkuuden.

Elokuvan jälkeen etsiydyin Transtukipisteen sivuille (täällä) selvittääkseni itselleni sukupuoleen liittyviä käsitteitä. Alla sivuston tekstiä lyhennettynä ja ymmärrykseeni mukautettuna.

Sukupuolivähemmistöillä tarkoitetaan yleensä transihmisiä (transsukupuoliset, transvestiitit ja transgenderit) ja intersukupuolisia. Määrittely yksinkertaistaa ihmisten kokemusta omasta sukupuolestaan, mutta tarkoitus on avata sukupuolen moninaisuutta ja auttaa keskustelujen ymmärtämistä ja niihin osallistumista. (Homo-, hetero- ja biseksuaalit ovat seksuaalivähemmistöjä - jaottelu perustuu seksuaaliseen suuntautumiseen.) Määritelmät ovat vuodelta 2013, ja ne on tarkoitus päivittää 2016.
Transihminen on yleiskäsite, jolla usein kuvataan kaikkia joiden sukupuoli-identtiteetti tai sukupuolen ilmaisu joskus tai aina eroaa odotuksista sille sukupuolelle, johon heidät syntyessään on määritelty.
Transsukupuolisen ihmisen (aikaisemmin transseksuaali) kokemus omasta sukupuolestaan ei vastaa hänen syntymässä määriteltyä sukupuoltaan. Transmies on mies, joka syntymässään on määritelty naiseksi, ja transnainen nainen, joka syntymässään on määritelty mieheksi. 
Transvestiitti on mies tai nainen, joka voi eläytyä eri sukupuoliin. Hänellä on tarve ilmentää ajoittain sekä maskuliinista että feminiinistä puolta itsessään esimerkiksi pukeutumalla. Transvestiitille on usein tärkeää, että hänet kohdataan siinä sukupuolessa jota hän kulloinkin ilmentää.
Transgender (muunsukupuolinen) tarkoittaa ihmistä, jonka sukupuoli on omanlaisensa yhdistelmä miehyyttä ja naiseutta. Transgender voi kokea itsensä sukupuolettomaksi tai monisukupuoliseksi eli elää mieheyden ja naiseuden rajalla.
Intersukupuolisuus tarkoittaa synnynnäistä tilaa, jossa ihmisen sukupuolta määrittelevät fyysiset tekijät tai ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti tyypillisiä miehelle tai naiselle. Intersukupuolinen lapsi ymmärtää kasvaessaan useimmiten itse, mihin sukupuoleen kokee kuuluvansa. 
Ihmisen sukupuolisuus on monitahoisempi kuin aiemmin on uskottu, mutta aikamoinen viidakko tuo terminologia...

4 kommenttia:

  1. Tulin vastavierailulle.
    Vaikea aihe tuo sukupuolen korjaus, varmasti sitä miettiville tuskallinen paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Henkisesti ja fyysisestikin raskasta ja varmaan ahdistavaa, ja vielä ympäristön reaktiot päälle...

      Poista
  2. Inna, hyvä, että selvität näitä käsitteitä.
    Minusta Redmayne oli niin hyvä, että sai kyllä sisäistä tuskaakin esiin. Elokuva voisi mennä syvemmälle tasolle ja olla hieman ronskimpikin, mutta hyvä näinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, Redmayne onnistui minustakin ja hänen fyysinen olemuksensa sopi hienosti transnaisen rooliin. Kaunis, herkkä ja siro mies! Tykkäsin muutenkin katsoa elokuvaa. Vasta Lehden arvion luettuani tavallaan havahduin todellisuuteen eli siihen miten tuskallisesta ja vaikeasta asiasta on kyse. Mutta elokuva teki tehtävänsä ja muistutti ainakin yhtä katsojaa (minua) siitä, että meitä ei tarvitse luokitella mieheksi tai naiseksi, vaan ihmiseksi.

      Poista