lauantai 9. marraskuuta 2013

Lastenkirjoja


Tänään Salon Suurkirppikseltä mukaan tarttui kolme lastenkirjaa pikkupojille, ensimmäisenä Margaret Wise Brownin kirjoittama Pupu etsii omaa kotia. Tammen Kultaiset Kirjat -sarjassa vuonna 1972 julkaistu kirja puhutteli, koska se oli ihanan Helena Anhavan suomentama ja pehmeästi piirretyt eläinhahmot (Gart Williamsin kuvitus) herättivät lapsuusmuistoja 1950-luvulta. Alkuperäinen Home for a Bunny on julkaistu 1956, pari vuotta Margaret Wise Brownin (1910-52) kuoleman jälkeen.

Omasta lapsuudestani parhaiten muistan amerikkalaiskaksikon (Wise Brown/Williams) kymmenistä kirjoista Laivakoira- ja Kaikkein kultaisin kirja -nimiset kirjat. Eniten ehkä kuitenkin pidin Gart Williamsin kuvittamasta Kissa joka luuli olevansa hiiri (1954), jonka tarinan oli kirjoittanut Wise Brownia tuntemattomampi Miriam Norton. Kaikki kolme ovat lastenkirjasuosikkini Marjatta Kurenniemen (1918-2004) suomentamia ja edelleen myynnissä.

Omien lasteni lapsuudesta 1980-luvulta muistan kaksikon (Wise Brown/Williams) kirjoista myös englanninkielisen The Runaway Bunny (1942). Parasystäväni, joka asui silloin miehensä ja lastensa kanssa pari vuotta Washingtonissa, lähetti klassikkokirjan meille joululahjaksi. Kirjan herkkä tarina viehätti niin lapsia kuin äitiä, ja äiti pääsi kokeilemaan satutäti-taitojaan suomentaessaan englanninkielisiä riimejä.

Lisäksi ostin kirpparilta kirjat: Jan Lööf: Vaarini on merirosvo ja kaksi muuta satua (Tammi 1987) ja Maikki Harjanne: Mintun joulukirja (Otava 1989). Niiden herättämistä muistoista lisää myöhemmin.

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Rakastan lukea lastenkirjoja ääneen. Minulle tärkeää on kuulla puheenrytmi, se rauhoittaa sekä itseä että kuulijaa. Onneksi minulla on riittänyt kuulijoita jo 30 vuotta. Tykkään myös selata lastenkirjoja kirppiksillä, herättävät aina muistoja ja onneksi ovat halpoja.

      Poista
  2. Samat kirjat on meillä lastenkirjahyllyssä, toista sukupolvea jo menossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ehdit oman lukemisesi rinnalla lukea myös seuraavalle sukupolvelle. Jännä seurata miten lastenkirjatkin muuttuvat ajan mukana 1980-luvun opettavaisista (inho)realistisista kirjoista 2010-luvun lasten oivallukseen luottaviin kirjoihin.

      Poista