torstai 18. huhtikuuta 2019

Taru vai totuus

Ville Vallgren: Topelius ja lapset

Kävellessäni eilen Punavuoresta Kruununhakaan oikaisin Designmuseon edessä olevan pienen Koulupuistikon poikki. Keskustassa asuessani olen alkanut aiempaa enemmän kiinnittää huomiota Helsingin lukuisiin patsaisiin, joista Helsingin taidemuseon (HAM) nettisivuilta löytyy paljon mielenkiintoista tietoa (täällä).

Koulupuistikossa ei voi olla huomaamatta Ville Vallgrenin (1855-1940) suunnittelemaa kirjailija Sakari (Zacharias) Topeliuksen (1818-1898) pronssista muistomerkkiä. Paljastettaessa vuonna 1932 tämä Topelius ja lapset -niminen patsas oli melkoisen kohun keskiössä. Ruotsalainen kirjallisuusseura oli 1920-luvun lopussa järjestänyt kilpailun Topeliuksen muistomerkistä. Voittajaksi valittiin Gunnar Finnen (1886-1952) suunnittelema Taru ja totuus -niminen, kahdesta alastomasta naisfiguurista koostuva veistosteos. Osa aikakauden kulttuuriväestä ei hyväksynyt modernia muistomerkkiä. Kirjailija Maila Talvion johdolla vastustajat organisoivat kansalaiskeräyksen, jonka turvin he pystyttivät tämän Ville Vallgrenin aiemmin hautamuistomerkiksi suunnitteleman Topelius ja lapset -patsaan nykyiselle paikalleen. Tämä tapahtui sopivasti pari kuukautta ennen kuin Finnen ”virallinen” Taru ja totuus -teos paljastettiin Esplanadin keskustan puoleiseen päähän.

Tästä syystä Helsingin keskustassa on edelleen lähekkäin kaksi hyvin erilaista Topelius-muistomerkkiä. Minua miellyttää enemmän varpaille nousseet Taru ja totuus, mutta kannattajia löytynee molemmille veistoksille.

Gunnar Finne: Taru ja totuus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti