keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Jugend Helsingissä


Aurinkoisina syyspäivinä Etelä-Helsingissä - mm. Punavuoressa ja Eirassa - erottuvat lukuisat moniväriset ja koristeelliset kivitalot vaihtelevan muotoisine oviaukkoineen, torneineen ja erkkereineen. ”Tyypillisiä jugendrakennuksia”, kuulen ja luen jatkuvasti. Ja itse toistan samaa, vaikka oikeasti en edes tiedä mitä jugend tarkkaan tarkoittaa.

Kaivan esille keväällä arkkitehtuurimuseosta ostamaani Helsingin jugend -nimisen kirjan (2019), josta sain vihjeen Mummo matkalla -blogin postauksesta (täällä). Mukavalukuisen oppaan ovat kirjoittaneet Johanna Björkman, Petteri Kummala, Mikko Lindqvist, Anne Salminen ja Sari Saresto Helsingin kaupunginmuseosta.

Kirjan mukaan jugend-tyyli vaikutti eurooppalaisessa arkkitehtuurissa ja taideteollisuudessa 1895-1915. Jugend syntyi rikkomaan vanhoja, kaavamaisia tyylisuuntia, ja tyypillistä sille oli kokeilunhalu, joka mullisti mm. rakennusten muotokielen ja koristelun. Aikakauden arkkitehdeillä ja suunnittelijoilla oli myös idealistisia tavoitteita ”paremman yhteiskunnan ja arjen luominen taiteen ja arkkitehtuurin keinoin”. Myöhemmin 1910-luvulla koristeellinen jugend-tyyli pelkistyi ja maltistui muuttuen vähitellen 1920-30-lukujen funktionalismiksi eli funkkikseksi. 

Viime vuosisadan alussa Helsinki kasvoi vauhdilla ja muuttui puukaupungista kivitalokortteleiksi. Kiivas rakentaminen osui jugendin kukoistusvuosiin, minkä johdosta Helsingistä löytyy edelleen noin 600 yli sata vuotta sitten rakennettua jugendrakennusta.

Eri maissa tyylisuunta sai kansallisia korostuksia ja eri nimiä. Suomeen ja Ruotsiin omaksuttiin saksankielisten alueiden nimitys Jugend (nuoruus), Ranskassa puhuttiin Art nouveau (uusi taide) ja Englannissa Modern style (nykyaikainen tyyli). Venäjän vallan alla eläneessä Suomessa jugendiin sekoittui vahvasti suomalaisuutta korostavia piirteitä - puhuttaan kansallisromanttisesta tyylistä.

Nyt tiedän enemmän jugendarkkitehtuurista :):) Tämän jälkeen katson Helsingin keskustan rakennuksia jugend-silmälasien läpi ja osaan paremmin havaita lukuisia mielenkiintoisia jugend-yksityiskohtia.

Huvilakatu 24

Pietarinkatu 7

2 kommenttia:

  1. Voi kuinka hauskaa, että kirjasta iloksi ja kiitos myös linkityksestä!
    Upeat kuvasi ja tietoiskusi kertovat kaiken siitä, kuinka kaunista ja ikiaikaista Jugend-tyyli, omakin suosikkini, on ja kuinka paljon nähtävää Helsingistä löytyy, kun malttaa ympärilleen katsoa, joten kaunista & mukavaa viikonjatkoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kaksi vuotta asunut Punavuoressa ja kävelyreiteillä törmään joka päivä upeisiin jugendrakennuksiin. Ja kuten sanoit, joka kerta niitä katsoessa löytyy joku uusi jännä yksityiskohta. Kivoja kävelyjä ja tervettä syksyä Sinullekin :)

      Poista