tiistai 5. tammikuuta 2016

Kettutanssi

Maanantaina hidasta lavafoksia Malmin työväentalolla. Hidas foksi eli slow foxtrot on aina ollut minulle arvoitus. Onko se jotain hidastettua foksia? Tavallaan ehkä, mutta eri askelilla ja pääosin eri musiikillakin - joskin näiden kahden tanssin askelia voi lainata ja sekoitella toinen toisiinsa. Ja miksi nimi on lavafoksi? Sekin sekoittaa. Vähäisen kokemukseni perusteella tanssilavoilla mennään tavallista foksia eikä tuota liitelevää ja aaah niin kaunista hidasta lavafoksia. Viitanneeko sanan lava-alkuosa sittenkin kilpatanssilavaan eikä lavatanssilavaan?

Eilen Pirjon opetuksessa ekaa kertaa edes vähän äkkäsin, mistä hitaassa foksissa on kyse. Se eroaa selkeästi hidas,hidas,nop,nop -rytmisestä perusfoksista (täällä). Hitaassa lavafoksissa askelletaan hidas, nop, nop, hidas, nop, nop, joskin rytmirikot ovat oleellinen osa tanssia.

Hitaassa foksissa nainen aloittaa vas jalalla takaviistoon (hidas), jatkaen miehen sivulla ensin oikealla (nop) sitten vasemmalla (nop) jalalla taaksepäin eli miehen menosuuntaan. Sitten palataan miehen eteen astuen oik jalalla oikealle (hidas) ja vas jalalla vasemmalle (nop), ja vedetään oik jalka vasemman viereen siirtäen tälle paino (nop). Ja sama uudelleen alusta tai esim. avauksella, jolloin mies ensimmäisellä askeleella kääntää naisen viereensä (hidas), kaksi nopeaa askelta astutaan rinnakkain eteenpäin ja mies palauttaa naisen toisella hitaalla askeleella eteensä, minkä jälkeen nainen astuu ensin vas jalalla vasemmalle (nop) ja vetää oik jalan vasemman viereen (nop) siirtäen painon oik jalalle.

Muista etenevillä nopnop-askelilla ylävartalon kierto eli miehen vas ja naisen oik hartia johtaa. Myös keinunta on oleellista eli yleensä nopnop-askelilla kurotetaan varpailla hieman ylöspäin ja hitaat askeleet maadutetaan. Hitailla askelilla jalat aina yhteen.

Hidas foksi muistuttaa nimensä mukaisesti hyväkuntoisen ketun (fox = kettu) jolkotusta tai ravia (trot = ravi). Ilottelevaa, keveää ja liitelevää askellusta - kissamaista liikkumista ja kettumaista veikeyttä.

Samalla hidas, nop, nop, hidas, nop, nop -askelluksella voi tanssia myös tangoa, jolloin puhutaan 6-askel tangosta.

2 kommenttia:

 1. Slowfox on vaikea mutta ah niin kaunis tanssi.
  Enpä ole kuullut hitaasta lavafoxista, se taitaa olla sekoitus foxia ja kilpaslowfoxia...?
  Mutta ei lavoilla kukaan tanssi tommosta, tai no, net kun on kurssit käyneet ja tanssia harrastavat ja tanssivat sitten kurssikaverit keskenään.
  Sulla on kivaa kun opit kaikkea uutta ja saat ja voit tanssia niitä noilla kursseilla. Ethän vois ajatellakaan luopumista, ethän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kursseilla on kivaa, kun saa tanssia koko ajan, eikä jännittää hakeeko kukaan koskaan. Mutta harmillista se, että jos sattuu sulava viejä, niin sen kanssa saa tanssia vain hetken. Tanssi jatkuu - älä huoli!

   Poista